HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

A paradigmaváltáshoz tömegek kellenek!

2015.02.13. 14:57 :: GGazigazi

Ha az ember paleolit szellemiségű emberekkel beszélget, mindig így indul a történet… Sok problémával küszködtem, és nem találtam megoldásokat. Aztán 20..-ben a kezembe került Szendi Gábor könyve. Mindenkié így kezdődik. Még az ellenlábasok története is. Aztán teltek-múltak az évek, születtek a könyvek, megjelentek az alapanyagok, kinyitottak az első üzletek. Majd 2015 februárjában új időszámítás indult a paleó történetében. A kép, amelyet először megláttam a nagy kontraktusról mosolyra késztetett. Középen Norbi! Magabiztos, jól vasalt vállalkozó, dől belőle a dinamizmus. Mezei Elmira elegáns. Szendi pedig olyan, mint én. Lógnak rajta a ruhák, és mindig van a pólóján egy nagy keresztbefutó gyűrődés. A kép alatt pedig a hír Mezei Elmira, Szendi Gábor és a Norbi Update együttműködési megállapodásáról. Néhány nap múlva felhívtam, hogy beszélgessünk. És egy hét múlva már a rendelőjében ültem.

norbiszendi.jpg

Mióta is vagy paleós?

2009 novemberében jelent meg az első könyv. Előtte egy fél évvel kezdtem paleolit módon élni. A könyv munkacíme az volt, hogy „a nyugati táplálkozás kritikája”. És miközben írtam, derült ki számomra, hogy amit papírra vetek, az már egy létező táplálkozási rend. Becsatlakoztam hozzájuk, ezt tartottam tisztességesnek.

Tehát volt egy gondolatod, hogy hogyan táplálkozol, és találtál hozzá egy rendszert…

Röviden összefoglalva talán ez mondható. De már 2000-től írtam cikkeket a táplálkozástudományról. Mítoszokat kezdtem felgöngyölíteni. A tudományos alapvetéseket megvizsgáltam, és általában kiderült, hogy az ellenkezője igaz.

Orvosi oldalról érnek is támadások…

Ezek nem érdekelnek. Csak akkor válaszolok ezekre, ha úgy érzem, hogy a paleolit közösség elvárja. Ha az indexen megnyilvánul Boldogkői úr, akkor reagálok. Ha valamelyik oldal csak feldob egy összetákolt cikket, továbblépek.

Furcsa, hogy az indexen Boldogkői úr cikkei a tudomány rovatban jelennek meg. Hiszen az írásai csak a személyes véleményét tükrözik.

Igen, ezek egyoldalú írások, nem tudomány. Boldogkői úr sem érthet minden szakterülethez. Még ő sem…

Mennyiben változott meg a te életmódod az utóbbi 5-6 évben?

Az egyik, ami kiderült, hogy a gyümölcsöket túl lazán vettem eleinte. Azt gondoltam, hogy a természeti népek is esznek gyümölcsöt, én is ehetek. Aztán be kellett látnom, hogy ezek a gyümölcsök már nem az őserdőben termettek. Tele vannak cukorral, fruktózzal, jobban oda kell figyelni a fogyasztásukra. Eleinte minden este egy nagy tál gyümölcssalátát ettem. És azt éreztem, hogy hízom. Ekkor kezdtem a fruktózzal foglalkozni.

Most mennyi gyümölcsöt eszel?                                                                               

Reggel egy banánt, este egy-két narancsot. Nyáron is odafigyelek, főleg a nagy cukortartalmú gyümölcsökre. Ilyen például a szőlő.

De nem vésed kőbe, hogy miből mennyit lehet fogyasztani…

Nem. Én igazság szerint soha semmit nem mértem. Soha nem voltam laborvizsgálaton. Nem csináltattam teljes vérképet. Nem volt rá szükségem.

Nem is vagy kíváncsi?

Ennél lustább vagyok. Elmenni egy laborba… nem tudom az időt kiszakítani rá. Néha eszembe jut, hogy egyszer nekilátok, de még mindig csak az elhatározásnál tartok. A D-vitamin szintemet sem mértem meg soha.

Én azt hittem, hogy ezt folyamatosan csinálod…

Az az elvem, hogy ha egészségesen táplálkozom és mozgok, akkor ennél többet úgysem tudok tenni. Ha lenne valamilyen betegségem, jobban aggódnék, biztosan elindulnék. De ilyen nincs.

A hazai paleó történetének megkerülhetetlen ideológusa vagy. De talán most egy lánglelkű forradalmárra lenne szükség…

A kettő keveréke vagyok. Mozgalmi vezér semmiképpen sem vagyok. Nem tudok jól szervezni. Szívesen elmondom a véleményemet, és hiszek is benne, hiszen utánanézek a mondandómnak. De mindig van bennem kétség. És nem gondolom azt, hogy aki nekem ellentmond, az teljesen hülye. De van bennem forradalmi lelkület, mindig szerettem szembeszállni a tekintélyekkel, hatalmakkal. Ennyiben mozgalmár vagyok. Mondjuk a történelemben kevés pozitív mozgalom volt… de sok olyan figura akadt, aki ideológiát gyártott, és aztán kellettek a szervezők, akik mindezt végigvitték.

Megvannak a szervezőid?

Van már egy-kettő. Például Sinka Miléna, aki létrehozta a Paleországot, létrehozta a Paleo fesztivált. Egy kis vékony teremtés két pici gyerekkel. Hihetetlen szervezőmunkára képes, miközben nagy kockázatot is vállal. A semmiből megszervezni egy fesztivált, nem kis feladat. De ő is, mások is, nem az én „teremtményeim”, hanem egyszer csak előteremtek a semmiből és nagyon örülök nekik.

Hogy áll a paleolittal az orvostársadalom?

Azt gondolom, hogy egyre több orvos ajánlja a betegeinek a paleót. Néhány éve megpróbáltam létrehozni egy paleolit orvoscsoportot, de csúfos kudarcba fulladt.

És nem gondolod, hogy újra neki kéne látni a szervezésnek?

Nem. Nem hiszek benne, hogy sikerül.

A paleó személyiségei mindannyian úgy kezdik a történetüket, hogy „találkoztam Szendi Gábor XY könyvével, és akkor úgy éreztem, hogy ennek a pasinak igaza van”.  Aztán nyilván ezek az emberek is hozzányúltak a paleóhoz, kicsit a saját képükre formálták. Ezzel nincs is gond. Van olyan ága a paleónak, amellyel egyáltalán nem értesz egyet?

Persze. dr. Tóth Csaba módszere például szerintem életveszélyes.

Életveszélyes a ketogén?

A ketogén nem. Csak amit Tóth annak hív. Egy zsír- és fehérjediétáról beszélünk, ami rákbetegek számára is veszélyes. Egyrészt a daganat növekedését serkenti a sok aminosav. Másrészt a ketogént táplálékkiegészítők nélkül csinálni veszélyes. Azt a teóriát állítja, hogy a húsban benne van minden vitamin. Ez egy teljes képtelenség. Abszurd és ellenőrizetlen állítás. Milyen kutatások támasztják ezt alá? A D-vitamin szedésére is én beszéltem rá annak idején. Eleinte azt bizonygatta, hogy a húsban elegendő D-vitamin van. Utánanéztem, és kiderült, hogy 10 kg marhahúst kéne ahhoz naponta megennünk, hogy 400 nemzetközi egység D-vitaminhoz jussunk. És ne felejtsük el, hogy D-vitamint K2 nélkül szedni veszélyes, fokozza az érelmeszesedést. Arról nem beszélve, hogy az anyagcseréhez a vitaminok nagyon fontos kofaktorok. Embereket tilt el a vitaminszedéstől. Írt nekem egy nagyon rossz állapotú rákbeteg ember. Elmesélte, hogy mikor romlottak az eredményei, Tóth többet nem vette fel a telefont, nem válaszolt az e-mail-ekre. És ez nem egy egyedi eset. Ő sikertörténeteket gyűjt. Ha valakinek javul az állapota, azonnal publikálja. Most például egy egyes típusú cukorbeteg esetét. Szerintem ez nagyon veszélyes játék! Számára az a gyógyulás, hogy ha valaki elhagyhatja az inzulint. Az illető közben végig veszélyesen magas vércukorszint tartományban volt. Oké, de a később megjelenő szövődményekkel mi lesz? Azokat is megoldja kizárólag hús- és zsírevéssel? A leromló rákbeteget például eltiltotta a vitaminoktól. Attól is, hogy infúzióban C-vitamint kapjon. Pedig ezt manapság még Magyarországon is elismerik, mint hatásos kezelést.

Még él ez a beteg?

Úgy tudom igen. Megkeresem az e-mail címét. Alá fogja támasztani a mondandóm.

Azért rákbetegek kezelését felvállalni nagy felelősség. És sosem egyértelmű a harc vége…

Ez így van. Egy rákbeteg esetén nem lehetünk biztosak a gyógyulásban. Ezért is fontos, hogy nagy felelősségérzettel szálljunk szembe ezzel a betegséggel. És sosem az orvosi kezelés ellen beszélünk, hanem annak kiegészítéséről.

Azért téged is sokan támadnak. Beszéltem olyanokkal, akik szerint az üzleti szellem elérte a paleót és téged is. Vannak már gyártók, boltok, magazin. És nyilván te fűt-fát reklámozol a magazinban anyagi okokból. Érzékeled a kritikákat?

Persze, hogy érzékelem. Például mióta a Norbi Update-tel leszerződtünk kapok hideget-meleget. Most is elolvashatod, ezeket a véleményeket nem szűröm, nem törlöm az oldalamról. Mindenki meglátása fontos. Ha valaki viszont másokat sérteget, az más. Például volt már, hogy Boldogkői rajongók jelentek meg az oldalamon, és banyának nevezték az egyik hozzászólót… Na, őket egyből kitiltottam. Elvi alapon mondhat bárki bármit. Az előítéleteket is végighallgatom. Ezekkel mindenkinek magával kell elszámolni.

Akkor most mi a viszonyod az üzlettel…

A kezdet kezdetétől mondják nekem, hogy „hülye vagy, miért nem jelensz meg te is termékekkel a piacon?”. Erre mindig azt mondom: „egy tudós nem árul semmit!” Ha holnap kiderül, hogy a termék mégsem jó, nem tudom azt mondani, hogy jó, akkor állítsuk le a gyártósort, vonjuk vissza a termékeket, és kitalálok valami újat. Nem kompromittálom magam. Éveken át mindenkit ingyen reklámoztam az oldalamon. Ezzel támogattam a paleo kereskedelmet.  Azt gondolom ugyanis, hogy a világon minden nagy dolog üzleti érdekből születik.

Vagy véletlenül… de aztán valaki biztosan felismerte benne az üzleti lehetőséget…

Persze. Nem terjedt volna el. Nem fejlődött volna. Azt gondoltam, hogy a paleo kereskedelem lesz a motorja a fejlődésnek. Az első könyvemben arról írtam, hogy reggel nem tudok tojásrántottát enni, és csatoltam egy mák muffin receptet. Ez lett a paleó sütemények őse. Lehet, hogy most túl sokat sütiznek az emberek. De nem hiszem, hogy van olyan épeszű ember, aki éjjel-nappal süteményen él. Akik támadják a sütizést, nem értik meg, hogy csak egy élhető paleó tud elterjedni. 40-50 év táplálkozási szokásait a legtöbb ember nem tudja maga mögött hagyni, kellenek a helyettesítők. Ez a realista paleo. Én népegészségügyben gondolkodom, nem szektában.

Még most is ingyenesen reklámozod a termékeket?

Most már némi jutalékot kapok a reklámok után, ebből tartom fent a website-ot. És mindig kikötés a hirdetők felé, hogy az olvasóim kapjanak kedvezményt.

De a huhogóknak mondhatjuk, hogy te egyetlen paleós termék forgalmazásában, árusításában sem vagy érdekelt?

Igen. Nincsenek termékeim.

És az újság?

Szaklapból még senki nem lett milliomos. Lapot kiadni költséges és kockázatos vállalkozás. Amikor belefogtunk, mindenki bukást jósolt. Nyilván örülünk, ha vállalható reklámokat tudunk elhelyezni, mert akkor ki tudjuk fizetni a szerzőket és a nyomdaköltséget. Ha valami nem mond ellent a paleónak, akkor bekerülhet a lapba. A magazint sem üzleti célból hoztuk létre. Egyszerűen így hatékonyan tudjuk elmondani a gondolatainkat, és tudjuk terjeszteni a paleót.

szendi.jpg

Térjünk át a Norbi Update szerződésre. Először is utána olvastam a közös múltatoknak. Aránylag korrekt viszonyt találtam, némi csipkelődéssel. Közös előadáson vitatkoztatok, aránylag kulturáltan bíráltátok a másik módszerét. De azért ez a szerződés nem volt a levegőben. És szerintem az update módszer nem a paleó előfutára. Teljesen más irányban fejlődik. Amikor felhívott – nyilván ő hívott fel, hiszen ő akart tőled valamit – mit mondott neked?

Most sokan sanda mosollyal fogják fogadni, amit mondok, de én mindenkit nagyra tartok, aki egy garázsból felküzdi magát valahová. Nyilván nem értek egyet számos termékével.  De egyrészt felnézek rá, mert ez az ember tud valamit. Másrészt azt gondolom, hogy a low carb, amit képvisel, nagyon jó irány. Harmadrészt azt gondolom, hogy ő egy egészségtudatos vállalkozó, aki nyilván szakértőkkel dolgozik.  És az ő szakértői nem láttak problémát azokban az összetevőkben, amiket az update élelmiszerek tartalmaznak. Ha most megkérdezek ezer orvost, ők sem fognak ezekben hibát találni. Az a fenekedés, ami most folyik néhány paleós részéről… képmutatás. Ezelőtt öt évvel ők is azt gondolták, hogy a szójával vagy a gluténnal semmi gond. És ettől mégsem voltak hülyék. Nem szabad azt hinniük, hogy aki erről még nem tud, az idióta. A mainstream tudománynak ma is ez az álláspontja. Elég volt az előítéletekből! Szerintem a Norbi egy jó szándékú ember. És sok embert lefogyasztott, sok embernek elmúlt a cukorbetegsége. Vannak eredményei. Ezért van nagy rajongótábora. Hogy most tud továbblépni, és azt nyilatkozni, hogy az Update az alapiskola, a paleo meg a felsőfok, nem csak az üzletről szól, hanem arról, hogy jót akar. És még egy. Mi is mindig paleo életformáról beszélünk, aminek része pl. a sport. Norbi ebben szintén rokonlélek, ő sem csak a táplálkozásra koncentrál.

Talán igazad van, mégis azt gondolom, hogy az update ég és föld. Furcsa lesz, hogy egy üzlet egyik oldalán ott lesznek az update termékek, a másik sarkában a paleolitok. Nem látsz ebben problémát?

Ha ez probléma, Norbi meg fogja oldani. Az új mindig konfliktusba kerül a régivel. Egy hatalmas cégnek foglya a saját tulajdonosa is. Ha megnézed az általam is idézett és nagyrabecsült  low carb tanulmányokat, a módszerben tejszíntől kezdve mindent adnak az embereknek. A legfontosabb felismerés mégis közös. A finomított szénhidrátok okozzák a civilizációs betegségeket. Ezzel azonosulok. Jöttek egymás után az új divatdiéták. Atkins, Ducan… mindegyik azt mondja, vigyázz a finomított szénhidrátokkal. Az Update is ebbe a csoportba tartozik. Ennek a csoportnak egy hibája van. Keresztmetszetben vizsgálja az embert, megnézi az energia bevitel-leadás arányát, és azt, hogyan hat a szervezetre a bevitt makro tápanyagarány. És rájön, hogy sok a finomított szénhidrát. A paleó hosszmetszetben, evolúciós nézőpontból vizsgálja az embert. A megszorítások, amiket mi javaslunk, 20-30-50 év alatt jelentenek előnyt. Ha valakinek áteresztő a bélfala, az másnap vagy harmadnap még nem betegszik meg. Hogy a lektint elhagyod, vagy nem hagyod el, rövid távon mindegynek tűnik. Egészséges ember esetén nincs látványos javulás. A paleo legfontosabb üzenete: hagyd el a finomított szénhidrátokat!

Norbi egy megosztó ember, sok rajongója, sok ellensége van. Most olvastam a Heti Válaszban egy cikket, amelyben csak a bírságait oldalakon keresztül sorolják. Nem gondolod, hogy a rajongókkal együtt az ellenségeket is megkapod?

Ami engem és Elmirát rávett a szövetkezésre, az a hatása. Sok százezer híve van. A nagy marketing gépezete. És azok az emberek, akik most megismerkednek a paleóval, eddig nem találkoztak vele. A paleo legnagyobb baja mindig a tőkeszegénysége volt. Maximum annyira futotta, hogy néhány ember csináljon egy boltot. De termékfejlesztés alig történt. Az Update-nek van pénze arra, hogy új termékeket fejlesszen. Új lehetőségek lesznek.

És a hatóságok fokozott figyelme? A Norbi bírságai? Olyan is előfordult, hogy nem az volt a termékben, ami a csomagoláson szerepelt…

A szerződésben az áll, hogy csak olyan termékek kerülhetnek a polcokra, amelyek összetételét ellenőriztük. Ha ez nem teljesül, az szerződésszegés, és azonnal felmondható a szerződés. Becsületes, nyílt embernek ismertem meg Schobert Norbit. És nem is érdeke, hogy hamisítson. Van egy rangja, amit meg akar őrizni. Ráadásul nem ő teszi az alapanyagokat az ételekbe. Ő egy vezérigazgató. Ha egy gyártó hamisít, annak ő is ki van szolgáltatva. És ami a legfontosabb, a versenyhivatal bírságolási elvei durván szembemennek a józan ésszel. Az EU-ban érvényes az a szabály, hogy élelmiszernek nem lehet gyógyhatást tulajdonítani. Holott a lowcarb, de méginkább a paleo gyógyít. Például: Itt van a Preventa nevű cég, amely deutérium csökkentett vizet árusít. Nemzetközi szaklapokban megjelent tanulmányok bizonyítják, hogy a deutérium csökkentett víz sokszorosára növeli a rákbetegek túlélési idejét. Ismerek egy esetet, agydaganattal 3 hónapot jósoltak egy betegnek, már 11 éve él.

Nyilván azt mondják, hogy ez egy eset a sok közül…

Oké. Akkor mondok más példát. Egy rakás mellrákost vettek három csoportba. Az első a hagyományos kezelést kapta. Ez a csoport négyéves túlélést mutatott. A másik csoport fél évig kapott deutérium csökkentett vizet. 11 év volt a túlélési mutatójuk. A harmadik csoportnál megismételték a kezelést. Most 22 és fél évnél tartanak és még mindig élnek. Döbbenetes eredmények! Az állatgyógyászatban már gyógyszerként kezelik. Többször is megpróbálták embereknél törzskönyveztetni. Megtagadták! Most kaptak egy 30 milliós bírságot. Azzal az indokkal, hogy az emberek azért veszik meg jó drágán, mert azt gondolják, hogy jó a rák ellen. A cég tehát sikeresen reklámozza. Mondjuk, én írok egy cikket a deutérium csökkentett víz mellett – írtam is – és azt állítom, hogy szerintem hatásos. Valaki elolvassa, elmegy és megveszi jó drágán. A versenyhivatal rákérdez miért tette… Hát mert jó a rák ellen! Áhá! Akkor a cég félrevezeti a fogyasztót. 30 millió. Ők meg lehúzhatják a rolót! A Norbinál is ugyanaz történik. Ha azt mondom, hogy ez az étrend megszünteti az Ön cukorbetegségét, akkor jönnek a bírságok. Nem lehet tudományos igazságokat kimondani, merthogy az növeli egy cég forgalmát. C-vitaminról nem lehet leírni, hogy infúzióban jó a rák ellen. Kérdeztem annak idején egy Omega3 forgalmazót, hogy miért írjátok rá, hogy 1 szemet kell bevenni belőle? És miért nem írjátok, hogy gyulladáscsökkentő? Mert akkor megbüntetnek. Pedig egy szem nagyon kevés, de nem írhatnak többet. Azt sem írhatják, hogy gyulladáscsökkentő. Viszont a törvényt betartják. Gratulálok! Az, hogy a Norbi folyamatosan büntetéseket kap, nem jelenti azt, hogy hamisít.

Ha össze akarod foglalni, akkor mi az Update szerződés előnye?

Azt gondolom, hogy Norbi elsősorban nem a hard paleósokat fogja kiszolgálni a boltjaiban. Hanem egy új réteget hódít meg. Amikor eladunk egy árut, egy eszmét adunk el. Ha valaki paleó árukat vásárol, előbb-utóbb olvasni is fog róla. Nekem az az elvem, hogy minden forradalmat alulról kell felépíteni. Itt egy táplálkozási és népegészségügyi forradalomról van szó. A paradigmaváltáshoz pedig tömegek kellenek. A nyugati civilizáció egy egészségügyi szakadék felé tart. A magyar egészségügy romokban hever. Az orvoslás már régen nem gyógyít, csak életben tart. Úgy gondolom, hogy most van egy jó recept. Csak alkalmazni kell. És terjeszteni az emberek között.

3 komment

Címkék: táplálkozás egészség fogyókúra életmódváltás paleolit ketogén

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr67172045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.13. 18:18:08

Norbi répatortája kösz, de nem kell!

GGazigazi 2015.02.14. 20:13:46

Miért pont az nem? :)

Pista Jóska 2015.02.16. 13:47:42

Én ezt nem értem.
Norbi 2014. februárjában azt írta, hogy a Paleo az alábbi általa közzé tett írás szerint tisztességtelen és megtévesztő, mert nincs ilyen.
Örülnék ha Norbi, vagy aki tudja, megosztaná a pálfordulás okát. Alább a tavalyi cikk:

Norbi Update

Miért nem fejlesztünk paleolit terméket?

Ezt sokan írásban kérdeztétek, elmondom.
Nem vitatjuk, hogy a paleo étrend jó lehet a ch csökkentés miatt és nem vitatjuk, hogy a gluténérzékenyek ne egyenek glutént, de a kőkorszakban:

- akkoriban nem ismerték a csokit
- nem ismerték a sütit
- nem ismerték a tésztát
- nem ismerték a vitamint
- nem sütöttek őrölt lisztből kenyeret
- nem éltek tovább csak kevesen 35 évnél
- akkor is volt rákbetegség a tudósok szerint
- halálos volt a rossz fog és a tüdőgyuszi.

Mindezek tekintetében Update1 Paleo termékek esetében azt sugallnánk, hogy így ettek a kőkorszakban és ezek a termékek egészségesebbek más közönséges terméknél.
Ez nonszensz és hamis lenne, mert hitelesen csak paleo mag, zöldség, hús, gyümölcs van. Nem akarjuk ilyen módon a fogyasztókat megtéveszteni és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatni.
Ezért maradunk a simán update1 lowcarb és glutén free fejlesztésnél.

Tisztelettel:

Schobert Norbert
Norbi Update Lowcarb Zrt
vezérigazgató
• 2014. február 20.
süti beállítások módosítása