HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Kivételek mindig vannak…

2015.01.15. 14:02 :: GGazigazi

Sokan kérdeztetek az ételintolerancia vizsgálatokról. Elkezdtem hát kérdezősködni. A cikk végére  el tudtok jutni valameddig... Aztán várom a kérdéseket. Bennem is megfogalmazódott az utóbbi napokban néhány. Úgyhogy a bejegyzésnek a segítségetekkel hamarosan lesz folytatása.

Dr. Németh Julianna egész szakmai életét különböző laborokban töltötte. Az első húsz évében a Semmelweis Egyetem I. számú Belklinikáján végzett – a laborozás mellett – klinikai feladatokat. Nemcsak elmerült a labormunka mélységeiben, a kalibrálásban és gépismeretben, de elsajátította a szakma lényegét, a leletek kielemzését. Majd Ausztriában dolgozott egy klinikai immunológiai laborban. Később az Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai osztályát vezette. Aztán a sok átalakítás, összevonás elvette a kedvét az egésztől. Egy magánvállalkozás a Laboratórium Kft. új üzletágat indított a klinikai kémia, hematológia, immunológia tárgykörében, és Juliannát kérte fel a laboratórium vezetőnek. Két éve ezt a céget vette meg a Synlab, az ország legnagyobb laborvállalkozása. Itt dolgozik most a doktornő.

julianna_1.jpg

Ha Önnek lenne táplálkozással kapcsolatos panasza, hogyan fogna bele a kivizsgálásába?

A kivizsgálás attól függ, hogy milyenek a panaszok. Kezdeném a lisztérzékenységgel. Szerintem ez legyen az első vizsgálat.

Tehát gluténérzékenységet vizsgálna?

Nem hívnám így. Megjelent tavaly egy új kórkép. Ezt hívják gluténérzékenységnek, és nem cöliákiának. A klasszikus lisztérzékenységnél autoantitestek keletkeznek, amelyek tönkreteszik a bélbolyhokat. Ezért felszívódási zavar keletkezik. Ez egy nagyon tarka kórkép. Sokféle tünettel és panasszal jelentkezhet. Gluténérzékenységnél nincs bélboholy atrófia, nincs autoantitest. Viszont ha kihagyja az illető a glutént az étrendjéből, megszűnnek a panaszai. Úgyhogy kiderült, hogy a glutén nem csak autoimmun folyamat esetén tud problémát okozni a szervezetünkben. De a mérésére még nincs minden esetet diagnosztizáló laborteszt.

Tehát túl vagyunk a lisztérzékenységen…

Igen, mondjuk kizártam a cöliákiát. Jönnek a táplálékallergiák. Van egy kicsi és egy nagy allergia panelünk. A kicsiben 20 táplálékot vizsgálunk, szerintem elsőre az is elég. A nagyban negyven allergént mérünk.

Mondjuk, hogy ez is negatív…

Ha ez is negatív, akkor jön a táplálékintolerancia vizsgálat. Ebből is van kicsi és nagy. 46 féle ételt mérünk a kicsiben. Alma, bárányhús, dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, brazil dió, durum búza, édesvízi hal mix, élesztő, fehér hal mix, fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs,  citrom, olajbogyó, paprika, paradicsom, póréhagyma, rák és kagylómix, rizs, rozs, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldségmix.  A nagy tesztben 221 féle táplálékot nézünk. És nem glutén van benne, hanem gliadin és a cöliákiás antitest. A gliadin egyébként a glutén fehérjéje, tisztított formája.

Elképzelhető, hogy a gluténre negatív választ kapunk, a gliadinra meg pozitívat?

Igen, ez elképzelhető. Minél közelebb megyünk a molekulához, annál jobb találati arányt lehet elérni.

Az ételintolerancia vizsgálatot sok orvos nem fogadja el…

Nem ismerjük azt a pontos pathomechanizmust, ahogy ezek az ellenanyagok keletkeznek. Az esetek egy részében a pozitív táplálékspecifikus ellenanyagok azt tükrözik, amit a páciens eszik. Például ha valaki rendszeresen kesudiót fogyaszt, ebben a tesztben elképzelhető, hogy a kesudió specifikus ellenanyag pozitív lesz. Ez lehet emésztési probléma következménye, de lehet, hogy csak tükrözi, hogy sok kesudiót fogyasztunk. A leletet a páciens panaszaival, tüneteivel kell összevetni. A teszt arra nem alkalmas, hogy pontosan megmondja mit ehetünk, és mit nem.

Mi jön ezután?

Jöhet még a negyedik vizsgálat. A hisztamin intolerancia. A hisztamin egy biogén amin. A beteg kipirul, szapora lesz a pulzusa, kapkodja a levegőt, viszket a bőre, hasmenéssel küszködik. Nagyon hasonlít az allergiás tünetekre. Vannak magas hisztamin tartalmú élelmiszerek: vörösbor, csokoládé, és minden tartósított étel. A fogyasztásuk után ezen a tünetek megjelennek. Ezekben az esetekben a hisztamin bontó enzimet tudjuk mérni.

És akkor még nem beszéltünk a tejről, tejtermékekről…

Pedig sok gondot okoznak. Meg tudjuk mérni. A tej bontásához rendelkeznünk kell a laktáz nevű enzimmel. A magyar lakosság harminc százaléka laktázhiányos, vagyis nem tudja bontani a tejet. Ez nagy szám, ha nem is akkora, mint az Afrikában élőknél. Ott ez az arány 90%.

Fruktóz intoleranciát mérnek?

Nem. Ezt senki sem kérte még tőlünk.

Ha valaki bemegy Önökhöz és azt mondja, hogy mindent meg akar tudni a saját allergiás folyamatairól, mit javasolnak?

Azt szoktuk mondani, hogy csináltasson egy nutritív és egy inhalatív allergia tesztet. Ezekkel az allergiák 95%-kát kizárjuk. Úgy van összeállítva a panel. De azért kivételek mindig vannak. Azokat is meg lehet találni, de hosszabb felderítést igényel.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás egészség fogyókúra életmódváltás

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr147076595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása