HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Amit tudni akarsz a viszcerális zsírról…

2016.02.17. 13:50 :: GGazigazi

de sosem merted megkérdezni, mondaná Woody Allen, de őt a szex sokkal jobban érdekelte, mint a viszcerális zsír. Ebben nagy szerepet játszhatott, hogy a híres komikuson sosem volt egy csepp túlsúly sem. Igaz, az izom is ritka vendég volt a testénél, de ez már egy másik történet.

woody.jpg

A lényeg az, hogy a viszcerális, vagyis zsigeri zsír egy meglehetősen kártékony önálló lény, vagy lénycsoport, ahogy éppen azt az ember elképzeli. A zsigeri zsírok megbújnak a testünkben és körülveszik a belső szerveket. Beborítják a májat, a szívet, a veséket és a hasnyálmirigyet, és az izmok közé is beékelődnek. Márványozottságot hoznak létre a zsírszövetben. Na de mi ezzel a gond, kérdezné a nyájas Olvasó?

Nagyon sok minden. Úgy kell elképzelni, ahogy ezt a tévéreklámokban látjuk, mikor a baktériumok gyűléseznek. Mindegyik komikusan gonosz feje van, és arról beszél, hogy mit fog művelni az emberi testtel. Ráadásul mindezt lengyelül… Nagyon durva!

Persze vannak magyar bacik is. Bár lehet, hogy nem is magyarok, csak szinkronizálták őket.

A lényeg az, hogy a viszcerális zsír – és ez sajnos nem vicc – önálló szervként viselkedik. Mintha a bacik folyamatosan gyűléseznének, közös döntéseket hoznának, és ezeket végre is hajtanák – természetesen a mi kárunkra. Olyan, mintha egy semleges zsírcsomó lenne, de ez a szövet rendkívül aktív, és méreganyagokat bocsát a vérbe. Köztük például stresszhormont is, tehát ha az embernek sokszor borús a hangulata, és gyűlöli az egész környezetét, elképzelhető, hogy mindezt a szervezetében megbúvó viszcerális zsír aknamunkája okozza.

Ha sokáig nagy mennyiségben fordul elő a szervezetünkben, hozzájárulhat a szívbetegség, a magyar vérnyomás, a diabetes, a metabolikus szindróma kialakulásához. De köze lehet az alvási zavarainkhoz is, sőt a rák bizonyos fajtáinak kialakulását is nagy erőszeretettel támogatja.

A zsigeri elhízás esélye a férfiaknál harminc után, a nőknél a menopauzát követően nő meg. És még egy rossz hír. A BMI, amit mindenki egy fontos mérőszámnak tart az elhízása mértékével kapcsolatban, a viszcerális zsír tekintetében semmilyen információval sem szolgál. Elképzelhető ugyanis, hogy a testünk BMI értéke csak némi túlsúlyra figyelmeztet, de közben a viszcerális zsír mennyisége kóros a szervezetünkben.

Az orvosok a viszcerális zsír elleni küzdelemben megosztottak. Egyesek szerint a viszcerális zsírtól valamilyen fogyókúrával és mozgással elég jó hatásfokkal meg lehet szabadulni. Mások szerint ezek a zsírcsomók nagyon ragaszkodnak hozzánk, nehezen indul-e a bomlásuk, és nagyon könnyen visszaszedhetőek. Komolyabb erőkifejtés szükségeltetik. Egyes orvosok szerint a zsírszegény étrend segít a viszcerális zsírmennyiségünk eltüntetésében, mások úgy gondolják, hogy a szénhidrát bevitelét kell minimalizálni.

Néhány tény azonban biztosra vezető.

  1. A viszcerális zsír mennyisége manapság már a jobb mérlegekkel is megmérhető. Ha két számjegyű a mérőszám, gond van.
  2. Fogyni, vagy életmódot váltani muszáj. Ennek módjában most nem foglalnék állást, alighanem mindenkinek meg kell találnia a saját útját, vagy segítő szakemberét.
  3. Mozgás nélkül lehetetlen a dolog. Lusták, és értelmetlenül magyarázkodók (nekem erre nincs időm, mondják meg inkább, mit szedjek be a gyógyuláshoz), fogják fel, hogy a zsigeri zsírgömbjeik jelenleg is gyulladásban próbálják tartani a vastagbelük és az artériáik falát, támogató csapatokat küldenek a szív- és cukorbetegség kialakulásához. Emellett kortizolt is termelnek, miközben csökkentik az endorfinszintünket. Úgyhogy a hangulatunk is lassan a béka feneke alatt landol.

Egyszerű és izzadtságmentes gyógymód erre nincs, ne hagyják becsapni magukat. A Vitactiva Egészségklubban van egy gép, ami segít elindítani a folyamatot, megkönnyíti a beépült viszcerális zsírgömbök megbontását. Sok-sok egészségstúdió és edzőterem támogatja gépeivel és edzésprogramjaival az elhatározásainkat. De igazából a legfontosabb az életmódváltás (már a szót is utálom!), és a mozgás beiktatása.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás cukorbetegség egészség fogyókúra mozgás életmódváltás paleolit ketogén viszcerális zsír

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr498398510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása