HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Pitta humusszal

2014.10.02. 11:55 :: pankajafajalatt

Istenem, de jót nevettem a béka pózon. Lelki szemeimmel látom, ahogy 90 perc után szólnak, hogy vége, de mindhiába. Úgy maradsz és kész. Mindörökké béka.

breki.jpg

Ez a bejegyzés nem lesz teljesen paleo, mert ha nem tévedek, pitát humusszal nem is ehetnél a párosítás végett. Én viszont egy dósáról beszélek itt, két t-vel. A Pitta, mely az ajurvéda három testtípusának egyike, és erről még csak pár sorban írtam korábban. Pedig megérdemli a törődést.

A Pitta dósa szabályozza az emésztést, anyagcserét és energiatermelést, vagyis az átalakulás az elsődleges funkciója. A túlnyomórészt Pitta dósájú emberek tüzes természetűek, testben és lélekben egyaránt. Kiváló az emésztésük, ezért azt hiszik, bármit megehetnek. Mélyen alszanak, meleg a testhőmérsékletük, bőséges az energiájuk, igen, akkor is. Értelmes, erős koncentráló képességgel megáldott emberek. Jó döntéshozók, kiváló előadók, tanárok. Szeretik kimondani, amit gondolnak.

Amikor felborul az egyensúlyuk, emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorfekély, bőrkiütés léphet fel az általában közepes magasságú és súlyú Pittáknál. Ilyenkor indulatosak és kekeckedőek tudnak lenni. Amikor nagy a tűz, stabilizálni kell, tehát hűteni. Az édesség is jó ilyenkor. Egyensúlyba kell hozni a pihenést és az aktív időszakokat, fontos, hogy minden nap legyen egy kis szabadideje önmaga számára.

Nagyon fontos, hogy ne maradjon ki egy étkezés sem, ahol az édes, keserű és fanyar ételek állnak az élen.

És a legjobb tanács: nevessen sokszor, minden nap!

Azt mondtad, kapha és pitta ember vagy. érdekelne, melyikből mi illik rád?

Szólj hozzá!

Címkék: egészség lélek életmódváltás ajurvéda

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr606752631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása