HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Egy paleolit, aki nem hisz a paleolit mindenhatóságában

2015.04.16. 12:52 :: GGazigazi

Mondogatták, hogy beszéljek a Bartha Ákossal. Magabiztos, jó szakember, amit a táplálkozásról tudni érdemes, azt tudja… Hát jó! Írtam neki, hogy keresem. Hosszú idő után válaszolt. Mondta, hogy elfoglalt, de beszorítja valahogy. A hangja magabiztos, van fellépése. Odamegyek a találkozó helyszínére. Megjelenik egy fiatal gyerek. Egy olyan, akinek az ember az arcát szokta morzsikálni. „Aztán tanulsz-e eleget fiam?” A fellépése már ismerős. És a szavai is meggyőzőek, legalábbis rám hatással voltak. Egy fiatal, elkötelezett fickó, aki külföldön tanulta ki a táplálkozástudomány csínját-bínját. Egy év Németország, aztán Hollandia, majd az Egyesült Államok…

akos2.jpg

Németországban is egy agráregyetemen tanultam. Mint idehaza, élelmiszeripar és vállalati gazdaságtant. Aztán Hollandia volt a következő állomás, majd az Egyesült Államok. Élelmiszerbiztonsági szakértőként végeztem. Foglalkoztam az ételallergiák, ételintoleranciák, élelmiszeripari adalékok kérdésével. Ez egyébként egy összetett és kényes terület. Elkezdünk használni egy élelmiszeripari adalékot, majd kiderül, hogy káros anyagokat tartalmazott. Közben eltelt 30-35 év.

Tudsz ilyet mondani?

A transzzsírok története konkrétan ez. Az is érdekes, hogy a biotermékekben is vannak élelmiszeripari adalékok. Aszkorbinsav, citromsav, természetes színezékek. Ezek nagy része természetes alapanyag. Bár a természetes szó definíciója az élelmiszeripari cégek szerint eléggé tágan értelmezhető. Az áfonya színét gyakran a cékla adja. Sok gyümölcslé legjelentősebb összetevője a sütőtök… Ami viszont számomra sokkal érdekesebb volt, hogy miért van az, hogy valakinek van valamilyen ételallergiája, ételintoleranciája, másoknak meg nincs. Azért ez furcsa nem? Van, aki olyan mértékben allergiás a szójára, hogy a sürgősségire kerül, ha véletlenül fogyaszt belőle. Egyértelművé vált számomra, hogy van valamilyen emésztőrendszeri és kapcsolódó immunrendszeri érintettség, vagy olyan genetikai háttér, amely túlműködésre készteti a szervezetet.

Hol kezdtél el dolgozni?

Az első munkahelyem egy állatgyógyászati termékeket gyártó cég volt, az Alltech, az Egyesült Államokban. Természetes állatgyógyászati szereket és humán célú táplálék-kiegészítőket is gyártanak. Itt sok mindennel megismerkedtem. Hogyan zajlanak a kutatások. Hogyan csinálják a génexpressziós vizsgálatokat. Hogyan állítják elő a természetes táplálék kiegészítőket. Ezek nagy része összetételében 30-40 évvel megelőzi azokat, amelyeket humán célra alkalmazunk. És sokkal olcsóbbak. A versenylovakkal Kentuckyban komolyabban foglalkoznak, mint idehaza az olimpikonokkal. Mindkettőt tapasztalatból mondom…

Nyilván sokat lehet keresni velük…

Más a hozzáállás, más az érdekrendszer. Az, amikor hosszas viták folynak arról, hogy az Omega3 bevitelnek mekkora a jelentősége az emberi szervezetben, ez a versenylovak takarmányozásánál fel sem merül. Alapvető. Omega3-at pótolnak, szerves ként használnak, stb. Föld-mágneses takaróval fedik be a pihenő állatot. Szerves szelént adnak a táphoz.

Ebben is van üzlet, nem? Emberek esetén miért nem ebből hozzák a nagy profitot?

Egyszerű. Azok, akik ezekkel az állatokkal foglalkoznak, tudják, hogy ha az állatorvos megjelenik, akkor már nagyon nagy baj van. Csökken a teljesítmény. Az állat egészsége fontos tényező.

Egészségmegőrzés folyik…

Így is lehet fogalmazni. És ez az állattenyésztés más részeire is igaz. Ha meg kellene műteni egy állatot, mielőtt levágjuk, komolyan megnövekedne 1 kilogramm hús önköltségi ára. Ezt senki sem akarja.

Az állatgyógyászatban nincs gyógyszeripari érdekeltség?

Van, csak az egészségmegőrzés is fontos. Embereknél nem ilyen egyértelmű a képlet.

Izgalmas lehetett ez az amerikai munka. Miért jöttél haza?

Nem találtam a helyem az amerikai kultúrában. Európában jobb nekem. A családi-baráti kapcsolatok is hazahúztak.

Mi történt itthon?

Átmenetileg elmentem más területre dolgozni. Nem tudok azonosulni az itteni élelmiszeripari cégekkel. Nem fogyasztom a termékeiket. És mivel az élelmiszeripar képzett profi szakemberré, pontosan tudtam, hogy hogyan befolyásolják az élelmiszerfogyasztásunkat értékesítési mesterfogásokkal, marketingeszközökkel. Beszéltünk már róla, nézd meg a margarin példáját. Micsoda trükkök voltak, „szakembereket” lehetett megvezetni! Ezekkel a félinformációkkal 30-40 évig lehetett eladni „termékeket”.

A margarin mintha kifulladóban lenne. Van új trükk?

Persze, a növényi fehérjék. A szójával kezdődött, de jön a többi is. Azok a fajta szójafehérjék, amelyeket beletesznek az ételekbe, nem csak potenciális allergének, károsak is. Itt vannak más babfélék vagy a borsófélék fehérjéi is. Van egy lumpia nevű babféle, amellyel komoly kutatások vannak, hogy bekerüljön az étrendbe, mint növényi fehérjeforrás.  Ráadásul a génmódosítás miatt más érdekek is előtérbe kerültek. Ezek nagy mennyiségben fognak az üzletekbe kerülni.

Értem. Élelmiszeripar nem. Akkor hova mentél dolgozni?

A másik végzettségemet használtam. A klímaváltozás is a szakterületem. Ilyen típusú vállalkozások fejlesztésével foglalkoztam. Közben elkezdtem kutatni, hogy a táplálkozás világában hogyan találhatom meg újra a helyem. Olyasmit akartam képviselni, amiben hiszek és elkötelezetté tesz. Így telt el két év. Kialakítottam az alapelveket. Hiányérzetem abból támadt, hogy még manapság sem beszél senki arról, hogy az étrendet hogyan lehet tényleg személyre szabni.

Viccelsz? Ezzel dobálózik mindenki.

Igen. De sokan a személyre szabást úgy értik, hogy személyesen találkoznak veled, és elmondják mindenkinek ugyanazt. Nem az internetről olvasol, hanem élőszóban hallgathatod. Persze nyilván egy szakember esetleg bekalkulálja, mennyit mozogsz. És eszerint állítja be az étkezésed. A kaptafa azonban ugyanaz…

Nálad eszerint másképpen van?

Nálunk vannak úgynevezett egyéni anyagcsere-profilok. Ezeket feltérképezzük. Irányelveket adunk. Itt vannak egyéni különbségek. Nem is kicsik. Nézzük a végleteket. Van, akinél – bizonyos alapelvek mentén – a vegetáriánus étrend tolerálhatóan működik. Körültekintően kell azonban művelni. Másoknak meg azt kell mondanom, hogy ha azt akarod, hogy a gyerekkorod óta fennálló idegrendszeri problémáid megoldódjanak, ahhoz ketogén vagy GAPS étrend kell.

Egy paleolit orvos, akivel mostanában interjúztam, teljesen mást mond. Szerinte az emberek genetikailag szinte teljesen egyformák, vannak törvényszerűségek, amelyek mindenkinél egyformák működnek.

Én ezt teljesen másképpen látom. Tudom, hogy a természeti népekkel szoktak példálózni. Csakhogy… van például olyan természeti nép, amelynek tagjai 80 százalékban édesburgonyán élnek. Állati fehérje bevitelük döntő többségét pedig azok a rovarok és puhatestűek teszik ki, amelyek kvázi az édesburgonyán élősködnek. Egészségesek, fittek, vékonyak… És itt a másik véglet. Az észak-amerikai eszkimók, az inuitok, ketogén módon táplálkoznak. De ennél egyszerűbb példát is hozhatok. Ha elejtünk egy vaddisznót, és együtt eszi meg a törzs, mindenki más részéhez fog nyúlni, nem eheti mindenki ugyanazt. Az egyik a zsírosabb falatokat, a másik a soványabb színhúsokat fogja fogyasztani. Gyógyszergyártó cégek is kísérleteznek azzal, hogy az egyéni anyagcsere hogyan befolyásolja bizonyos hatóanyag hasznosulását. Van kapcsolat, véleményem szerint makrotápanyag szinten is.

És ezt az ember ösztönösen kiválasztja? Hogy mi a jó neki?

Így lenne a legtermészetesebb. De azért vannak alapszabályok. A szénhidrát önmagában nem létfontosságú makrotápanyag. Fehérjéből, zsírokból is tudjuk a szervezetünket működtetni, ezek esszenciálisak. Fontos azonban, hogy valamilyen állati eredetű fehérjére mindenkinek szüksége van. Szerintem ez egy alapelv. Ökölszabály.

A vegaság hiba?

Ha fogyasztasz tojást, puhatestűeket, halat, akkor nem. De érdemes elkerülni a buktatókat is: rossz minőségű olajok, glutén, más allergének…

A vegánság hiba?

Igen, tévút. Nem létezett még olyan népcsoport, amelynek tagjai valamilyen állati terméket ne vettek volna magukhoz. Lehet, hogy csak rovarokat, puhatestűeket, tojásokat fogyasztottak, de valami volt.

Az emberek eszerint táplálkozásilag sem egyformák?

A tapasztalatok nem ezt támasztják alá. Ha valakinél megbetegedést diagnosztizáltak, nem lehet ugyanazzal az étrendi protokollal meggyógyítani.

Mondanál egy példát?

Például az autista gyerekek. Ha kiiktatjuk az allergéneket, csökkentjük a toxinok mennyiségét, támogatjuk az emésztőrendszert, segíthetünk rajtuk. Nagyon sok olyan terület van, amelyet azonban még kutatnunk kell. Jelenleg azt sem tudjuk egészen pontosan, hogy a gumóknak, amelyeknek a szénhidráttartalmuk, a vízoldékony rosttartalmuk egészen magas, milyen mértékben járultak hozzák az ember agy fejlődéséhez. Gyökérzöldségek, hagymafélék, édesburgonya… Tudjuk, hogy az emésztőrendszerünkben élő baktériumok ezekből a rostokból állítanak elő rövid szénláncú zsírsavakat. És egy csomó egyéb tápanyagot, amely az idegrendszer működéséhez szükségesek. Mindezek komolyan hozzájárulhattak az agy fejlődéséhez, nem szabad figyelmen kívül hagyni őket.

Ha kiiktatjuk ezeket a táplálkozásunkból, csökkenhet az agyi teljesítményünk?

Nem feltétlenül. Egyénre szabás kérdése. Van egy olyan anyagcsere profilunk, amely a biztonságos keményítő névre hallgat.

Melyek a biztonságos keményítők?

Gyökérzöldségek, hagymafélék, rezisztens keményítők…

A burgonya ebbe nem tartozik bele?

Talán igen, talán nem. Zsigerből nem bántjuk a burgonyát. Nagy a lektintartalma, ennek én nem örülök. Okozhat problémákat a burgonya inzulin igénye és szolanin/szaponin tartalma is. Egy „normál” adag krumplipüré vércukor-szinte gyakorolt hatása egyenesen katasztrófa. A burgonyafélék családjába tartozó növények nagy része amúgy mérgező, vagy halálosan mérgező.  Persze kiszelektáltunk ezek közül párat, amelyekkel nincs oly nagy probléma, de azért sajnos ezekkel is előfordulhat. Ezek közé tartozik egyébként a paprika, a paradicsom, a padlizsán is. Ezeket csak helyi forrásból, idényjelleggel fogyaszthatjuk. Így rendben vannak. A burgonyát első körben csak akkor iktatjuk ki szigorúbban, ha valaki inzulinrezisztens vagy autoimmun beteg.

Üvegházi nem lehet?

Nem igazán. De más gond is van a burgonyával. A szénhidráttartalmához képest, több inzulint kér a szervezetünktől, mint az indokolt lenne. Nem sokkal, de többet kér. De ha valakinek nincsenek súlyproblémái, emésztési panaszai, szív- és érrendszeri gondjai, autoimmun betegségei, stb. akkor az újburgonyát fogyaszthatja.

Kezdem érteni a személyre szabást… a barátunk lehet.

Azért gyakran elég szigorúak az irányelvek.

És ha meggyógyult az ember, visszaszivároghatnak bizonyos ételek az étkezésébe?

Minimálisan igen, de nem egyformán és nem úgy, mint ahogy megszokott lenne.

akos1.jpg

Szóval nem vagyunk egyformák, nincsen egységes étkezési protokoll…

Nincs bizony. Például a legtöbb hosszú távon is egészséges vegetáriánus A-s vércsoportú nő. De hormonális egyensúly szempontjából is egészen egyértelműek a különbségek. Például: a férfi szervezetben a tesztoszteron hormonszintje valahol 7 és 10 óra között tetőzik. A tesztoszteron a fő nemi hormon a férfiaknál, ezt tudjuk. De az inzulin sokkal agresszívabb nála. Ha ebben az időszakban ráküldöd a szervezetedre az inzulint, hosszú távon ez úgy hathat rád, mintha kiherélnéd magad. No meg alacsony energiaszint, mentális problémák, stb. stb.

Férfi ne egyen 10 óráig?

Ha egy férfi nem éhes reggel, ne egyen. Nyugodtan menjen el éhgyomorra akár edzeni is. A súlyemelők is ezt szokták tenni. Aki éhes, az egyen zsírokban gazdag reggelit, például valami tojásosat. Hogy ne kelljen annyi inzulin, mint a lekváros bugetthez…

A paleo ketogén formula szerint, ha valaki zsírt és húst eszik, egészségesen él.

Bárcsak ilyen egyszerű lenne mindez… Mondok egy pár tényezőt, ami befolyásolja ezt az alapelvet. Az egyik: a hőhatásnak kitett zsírokon a legtöbb ember nem tud hosszútávon üzemelni. Márpedig a kiolvasztás komoly hőhatás. A másik, a vércsoporthoz köthető enzimtevékenység. Az észak-amerikai indiánok 95%-a nullás vércsoportú. Ez a vércsoport feltételezhetően alkalmasabb a ketózis fenntartására. Nézzük az okokat. Az eszkimó indiánok elődei kínai területekről indulhattak el, nagytestű patásokat követve. Nyilván ez a közösség nem volt ilyen mértékben nullás vércsoportú. Azok, akik nem bírták ezt a fajta étrendet, kiszelektálódtak. Egy A vércsoportúnak ugyanis nem töltődik olyan gyorsan az epehólyagja, hogy ezt a sok zsírt meg bírja emészteni. Ők vajon elvesztek az út során, leállt az epehólyagjuk?

Mi történik akkor?

Nem tud méregteleníteni a máj. A homeosztázis lassan felborul. És más baj is lehet. Az emberen kívül van még egy-két olyan élőlény, aki mitokondriummal rendelkezik. Ilyen a candida gomba. Az át tud állni a zsírok fogyasztására, és nagy tömegben elszabadulhat.

Kezdek kiakadni… Mindenki a kutatásokra hivatkozik… Mindenkinek bizonyítékai vannak…

Ez most a legkomolyabb a vitatéma, azonban a legtöbb ellentmondás szépen feloldható, ha az egyénre szabás oldaláról vizsgáljuk a kérdéses területeket. Ha valaki kiválaszt például egy ketogén típusú étrendet, és ehhez nincsenek megfelelő alapjai vagy közben elveszíti az anyagcseréje rugalmasságát, akkor annak komoly következményei is lehet. Még egy példa: ha egy nőnek a jódhiány miatt pajzsmirigy alulműködése van, nem fogja tolerálni a drasztikus szénhidrát-csökkentést, illetve a felboruló bélflóra-egyensúly a lúgos kémhatás felé mozdulhatja el az emésztőrendszer ph-értékét. Komoly anyagcsere problémái lesznek. Ilyenkor mindenképp szükség van megfelelő és személyre szabott szénhidrát bevitelre.

Azok az orvosok, akik ilyen leszűkített ketogén profil szerint dolgoznak, sikereket érnek el.

A mi, már több ezer főt számláló kutatásaink, megfigyeléseink és tapasztalataink alapján a megfelelően összeállított ketogén étrend az esetek 20%-nál válik be. Ennek megfelelően, terápiás céllal komoly sikereik lehetnek, bár az időtáv itt is kérdéses. A többiekkel vajon mi a helyzet? Másfajta módszerekről is elmondható hasonló. Az emberiség jónéhány százalékánál működnek a fitnesz javaslatok is: sovány húsok, halak, rizs, édesburgonya, banán… lényeg újra a személyre szabás, az anyagcsere egyéni rugalmasságának megteremtése.

Te nem vagy orvos. Nem gyógyíthatsz.

Így van. Nem is teszem, egyensúlyokat állítok helyre.

Akkor mit csinálsz? Összefogsz orvosokkal? Egészséget őrzöl?

Magyarországon két dolog nem érdekli az itt élők többségét. A sport és az egészségmegőrzés. Nem emiatt keresnek meg minket. Gyógyulni akarnak.

Hogy kerülöd el a támadásokat?

Laborvizsgálatokkal bizonyítok. Kérek előtte, utána. Ezek bizonyító erejűek. Gyógyszert természetesen nem javaslunk senkinek. De ennek még örülök is. Étrendet változtatunk. Étrendkiegészítőket használunk. Táplálkozással, étrendi protokollokkal foglalkozunk.

Van olyan szakember, aki szerint ezekre nincs szükség… Sőt, a hordozóanyagok (pl. ampulla) még meg is betegítenek…

Azért ezzel vitatkoznék. Volt egy Julius Hensel nevű német orvos és egyben mezőgazdasági szakértő. Évtizedeken keresztül járta az országát, diagnosztizálta a betegségeket, és közben vizsgálta, hogy a talajban milyen vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek vannak jelen. És kutatta, minek a hiánya okoz megbetegedéseket. Ezt csináljuk mi Magyarországon.

Nálunk mi hiányzik?

Szelénhiányos a talaj. Ha nincsen szelén, nem kerül a zöldségekbe, húsba, zsírba sem.

És mitől hiányzik nálunk a szelén?

A tektonikai mozgások miatt az a talajréteg, amely a szelént tartalmazza, olyan mélyre került, hogy nem érik el a növények gyökerei. Ez egyébként Európa nagy részére igaz. A szelén az egyik legfontosabb egészségmegőrző nyomelem. A hosszú élet egyik titka. Pajzsmirigyproblémák, autoimmun betegségek… Ugyanígy a jódhiány… az is nagy probléma. Csak az ne fogyasszon táplálék kiegészítőket, aki nem akar sokáig élni. Egyébként mi feldolgozatlan anyagokat javaslunk. Halolaj, baktériumok…

A szelént hogyan lehet pótolni?

Például egy inaktivizált élesztőgomba segítségével. Felveszi a szelént, beépíti a sejt falába. És por formájában természetes táplálék kiegészítőt kapunk. Jól hasznosul az emberi szervezetben.

A D-vitamin szedéséről mi a véleményed?

Ősszel-télen-tavasszal mindenképpen javaslom. Az alacsony szintnek súlyos kockázatai vannak. Sötét hajú, sötét szemű embereknek akár napi 10-12 ezer nemzetközi egységet is javaslok. Én szőke, kékszemű vagyok. Nekem elég 4-6000 nemzetközi egység. Ha valaki ketogén étrendet követ, akkor a K2 szedése is elkerülhetetlen. Legalább száz mikrogramm per nap. De szedek Omega3-at, szelént, jódot is. És ezen felül mindent, ami az emésztőrendszeri regenerációt célozza. Huminsavak, fulvasavak. Ezek a humusz alkotórészei. Speciális tiszta formában, mint az arany múmijó. Nagyon kedvelem!

Mi a véleményed a fruktózról?

Ez is egyedi, de a kevesebb több… A téli időszakban a vékonybél működése megváltozik, a fruktóz emésztése nagymértékben csökken. Nyilván erre régen nem is volt szükség. Nem lehetett spanyol narancsot, vagy ecuadori banánt kikaparni a hó alól. Ha valaki szinten tartja a gyümölcsbevitelt a téli időszak alatt is, jönnek a problémák. A gyümölcscukor emellett fokozza a szervezet gyulladásszintjét is…

Akkor a dietetikai ajánlás, hogy napi fél kiló gyümölcs…

Egészen biztosan nem állja meg a helyét. Az a baj, hogy a dietetikai metodikát még mindig az élelmiszer- és a gyógyszeripar alakítja.

Mit kéne még csinálni?

A magyar termelőket kéne támogatni. Minél jobban. Így tudjuk csak megteremteni az esélyt arra, hogy az emberek egészséges élelmiszerforrásokhoz juthassanak. Sajnos, manapság ami van, az is kimegy külföldre. A magyar mangalicasonkát a spanyolok eszik meg. A szürkemarha a törökökhöz vándorol. A pisztráng, a vadhús az osztrákokhoz, németekhez. A biozöldségek is kikerülnek, nem a magyar fogyasztók asztalára.

Nehéz piacot teremteni a bio ételeknek az áruk miatt…

Ha a magliszteknek rövid idő alatt piacot lehetett teremteni, miért nem lehet ezt megtenni az alapanyagokkal is?

A magliszteknek azért nem olyan nagy a piaca...

Nagyobb, mint kéne. Ezek a termékek autoimmun betegeknél sok gondot okoznak. Olyanok is fogyasztják, akiknek nem szabadna. Akinek komoly és makacs pajzsmirigyproblémája van, ne fogyasszon magliszteket.

akos3.png

Te hogyan étkezel?

Az ételem 50-60 százaléka zsír, 20-40 a fehérje, 10-20 a szénhidrát. Nem számolom, és ez én vagyok.

Akkor te ketózisban vagy…

Változó, és szerintem nem is fontos, hogy mindig abban legyek. Van az anyagcserének rugalmassága, ezt fontos megtartani. A ketogén étrend kritikus része, hogy nyers zsírokra kell alapozni és fontosak a zselatinszerű fehérjeforrások, rezisztens keményítők is…

Rengeteg velőt eszel?

Sajnos nem, nehezen jutok hozzá. Extraszűz kókuszzsír. Annál jobbat most nem tudok.

Hogyan? Kanalazod?

Szoktam házi sós kókuszkrémet csinálni. Egy evőkanál extraszűz kókuszzsír, kurkuma, só, zöldfűszerek, wasabi, esetleg mustár. A párom egy kis citromot is tesz rá. Ezt a krémet sok mindenhez eszem.

Zöldségekre teszed?

Nem feltétlenül. Mondjuk máj mellé. De szoktam alapleveket is főzni. Hosszan, kis lángon, csontokból, porcokból készítem sok-sok órán át gyöngyöztetve. Szoktam enni nyers tojássárgáját is.

Kikevered valamivel?

Megsózom. De újra elmondom, ez vagyok én. Másnak nem biztos, hogy ez jó. Én ettől nem tágítok. Nem fordulhat például elő, hogy glutén tartalmú ételt egyek. És a mi családunkban még ellenérvek sincsenek… „ne szórakozz kisfiam, nagyanyád még szelte a kenyereket!”. Nálunk sok bajt okozott a glutén. Ideggyengeség, vastagbélrák, volt minden. A gluténérzékenységnek nagy szakértője vagyok. A két alap: genetikai háttér és gyenge gyomorműködés. Ha ilyen kritériumok alapján nézzük meg a magyar lakosságot, a 80 százaléka érintett.

Mit mondasz egy vegetáriánusnak?

A vegáknak szoktam mondani, hogy teljesen rendben, nem kell húst ennie. De állati fehérje szükséges.  Akkor jöhet egy szárított szöcske? Amúgy jó az íze. Én egyébként a zselatinszerű fehérjeforrásoknak igen nagy jelentőséget tulajdonítok.

Csontképzés szempontjából?

Nem csak. Az egyik legfontosabb táplálék összetevő.

Például?

Puhatestűek, rákok, kagylók, tintahal. Pacal, csirkeláb, alaplé. Egy jó kocsonya.

Elcsábulni szoktál?

Fekete csoki magas kakaóvaj tartalommal. És a tejföl. Magas zsírtartalmú, élőflórás tejföl. A jó minőségű vaj. Nem egyszerű ezeket beszerezni.

Mi történik, ha bejelentkezem hozzád?

Választhatsz a lehetőségek közül. Egyrészt vannak funkcionális fórumestjeink. Eljönnek a résztvevők, hozzák a laboreredményeiket. A találkozó alatt kapnak egy kérdőívet. Végigveszem az adatok alapján, hogy az este miről fog szólni. Csokorba szedve személyre szabottan kapnak válaszokat a résztvevők.

Ha elmegyek a körzeti orvoshoz és kérek egy labort, az elég?

Elsőre tökéletesen. De több laborral is van együttműködésünk.

Ez még azért nem személyre szabás…

Ez még nem, de valami elindul.

Mi a következő lépés, a személyes találkozó?

A személyes találkozást megelőzően még van egy öt órás szemináriumra lehetőséged. Kis csoportban meghatározzuk a jelentkezők anyagcsere profilját. Ehhez kapcsolódik 2x1 óra egyéni konzultáció. Megnézzük a laborokat, meghallgatjuk a tapasztalatokat. Finomítjuk az étrendet.

Mekkora a kiscsoport?

25 fő.

Ha nem vagyok súlyos beteg, ez nekem elég lehet…

Egészen biztosan. Mindenki kap egy körülbelül hatvan oldalas anyagot, receptekkel, irányvonallal. Megtanítjuk az embereket, hogyan tudják figyelni magukat. Az ugyanis a legnagyobb csapda, hogy amikor valakinél elkezd működni valami, rögtön azt érzi, hogy megvan a tuti megoldás. Mindenkinek ugyanúgy kell élnie, mint ő, és minden rendben lesz. Sajnos ez nincs így. Ami az egyik embernek beválik, a másiknak lehet, hogy nem. Én például egy eszkimó anyagcseréjével születtem. Szigorúbb ketogénes étrend szerint élek. De nem javaslom mindenkinek, hiszen ez én vagyok. A Táplálkozás-Beállítás rendszere azonban mindenkinek megadja a válaszokat, személyre szabottan…

Súlyos betegeknél mi a protokoll?

Ott szükséges egyéni találkozó. De megpróbálunk hatékonyan működni. Nem hosszú terápiás kezelésekben gondolkozunk. El akarjuk találni a kihívások gyenge pontjait, és ahhoz az étkezést.

Hány fős a cégetek?

Öten vagyunk.

Van köztetek orvosi végzettségű?

Nincs. Rajtam kívül két másképpen gondolkodó dietetikus és egy emésztőrendszeri terapeuta van a csapatban. Orvosi végzettségű azért nincs, mert az orvosi egyetemen a táplálkozással nem foglalkozik senki. De tervezzük, hogy orvosunk is legyen. Indítok most egy szakmai továbbképzést orvosoknak is. Mi mindig nyitottak vagyunk… örülnénk ilyen együttműködéseknek.

Szerinted fognak orvosok jelentkezni?

Már most is vannak jelentkezők.  Az evolúciós orvoslásban nagyon hiszek. Kár, hogy a fogalmat sikerült teljesen lejáratni.

Mi a cél?

Kiutat mutatni a meggyógyulni vágyóknak a táplálkozási tanácsok útvesztőiből. Ez az egyik. A másik, hogy minél több betegség fölött arassunk úgy győzelmet, hogy a tudás átadható és rendszerezhető legyen. 

 

5 komment

Címkék: táplálkozás egészség lélek fogyókúra mozgás inzulin életmódváltás paleolit ketogén

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr57351112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mystes 2015.04.17. 01:44:53

szép kis riport.
meggyőző.

ecch 2015.04.17. 10:30:28

Hmm, ez érdekes, én A+ vagyok és egészen jól emésztem a zsírt.
Ezen a blogon már volt pár olyan cikk, akiknek alanyai jó lenne ha szövetkeznének Ákossal, plusz ide venném Séllei Lajost is. Ő is nagyon józan, tapasztalt doki.

ecch 2015.04.17. 10:34:27

Eddig egyébként ezen a blogon találtam a legjobb legtisztább cikkeket a fontos bizonytalanságok tisztázása tekintetében is.

Szil58 2015.04.19. 01:41:45

Ez egy nagy zagyvaság. Sajnálom, hogy a paleo mostanában ennyire felhígult. Kezdetben úgy nézett ki, hogy ez egy tudományos alapokon álló módszer lesz. Ez volt az erőssége. Szép, logikus rendszer kőkemény tudományos alapokon. Kevesen követték, de ők legalább tudták miért. Ehhez képest ez a Bartha Ákos által kitalált táplálkozásbeállítás egy nagy tudományos mélyrepülés. Mért van az, hogy már csak egyre nagyobb ökörségekkel tudja felhívni magára a figyelmet valaki? Az epehólyag töltődésnek semmi köze a vércsoporthoz, a krumpli semmilyen esetben nem paleo, az "anyagcsere-profilok" nem létező dolgok, az emésztőrendszeri terapeuta is csak egy hangzatos baromság. Siralmas ez az egész!

GGazigazi 2015.09.18. 08:45:20

@Szil58: Miért vagy annyira biztos abban, hogy zagyvaság? Én nem tudom, nem vagyok tudós. De az sem lenne érv semmire. Tudósok is mondtak már teljes homályokat. Szerintem ha egy rendszert követsz, érdemes sok mindent elolvasni. Aztán kivenni, ami neked jó, a többit meg figyelmen kívül hagyod.
süti beállítások módosítása