HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Egy birkózó és egy táncosnő találkozása az ajurvéda berkeiben

2014.09.26. 18:37 :: pankajafajalatt

Gondolhattam volna, hogy tűz és víz ember vagy. A Kapha a víz és föld, a Pitta pedig a tűz. Ezek kavarognak benned. Az ajurvéda szerint, ha a Kapha víz és föld eleme túl működik, akkor ez túlsúlyhoz vezethet, magas koleszterinszinthez, légszomjhoz, magas vérnyomáshoz, köhögéshez, hurutos betegségekhez. Ha a Pitta erősebb az emberben, mint a Kapha, akkor az ember alkata normális, de azért oda kell figyelnie a táplálkozásra.

Mondtad, hogy nem vagy Vata testtípusú, mégis a Vata könnyedségét, mozgékonyságát kell belecsempészned a táplálkozásodba, ami valójában fanyar és keserű ízekre való odafigyelést jelent. Ilyen a hüvelyesek, a bogyós gyümölcsök, a zöldségek közül a káposzták, karfiol, karalábé, kelbimbó, kínai kel) és a fűszerek közül a kurkuma vagy a majoranna). Ami a keserűt illeti, na, az már érdekesebb. lehet kávét, teát, 70 %-os étcsokit és kevés alkoholt is fogyasztani. Meg zellert. Az a helyzet, hogy a keserű íz méregtelenítő hatású, és erre Neked igencsak nagy szükséged van.

birkozik.jpg

Nem tudom, tisztában vagy-e azzal, hogy ugyanúgy kedveled a birkózást mint a keringőzést. (Te vagy a piros mezes azt hiszem!). Ami engem illet, én Vata embernek tartom magam, vagyis olyan vagyok, mint a száraz, könnyű pitypang, amit elfúj a szél. Na tessék! Erről legközelebb bővebben is írok majd. És egy javaslat: megvettem az új Stahl magazint, nagyon király paleo receptek vannak benne!

Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmódváltás ajurvéda

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr796734859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása