HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Éljünk emberhez méltóan!

2015.01.09. 14:30 :: GGazigazi

Tegnap olvashattátok a Benkő Éva doktornővel folytatott beszélgetésünk első részét. Most a módszer megismertetésével folytatódik a beszélgetés. És figyelem: ez megint nagyon másfajta paleolit alapú gyógyítás lesz. A doktornő nem foglalkozik az emberiség történelmével, és a természeti népeket sem vizsgálja. A patofiziológia érdekli…

Várom a módszer ismertetését…              

Nézzük a felépítményt. Az ételeknek van három típusa. Zsírok és olajok. Fehérjék. Szénhidrátok. A nap aktív szakaszában zsírokat és olajokat fogyaszthatunk, később nem. Zsíros fehérjéket ehetünk az aktív szakaszban, később csak soványakat. A szénhidrátokat kettéválasztom. Gyors és lassú felszívódásúakra. Akinek szénhidrát anyagcsere zavara van, az előbb-utóbb szembetalálkozik azzal, hogy melyik étkezésre hány gramm szénhidrátot –  illetve –, lassú vagy gyors felszívódású szénhidrátot fogyasszon. És mindezt milyen arányban. Egyre több a cukorbeteg ember. Kevesen vannak tisztában az alapelvekkel. Például nem szabad egyszerre egy kiló narancsot vagy mandarint megenni, hiába gondolják, hogy „micsoda vitaminbomba”.  Egészségtelen egyszerre 100g gyors felszívódású szénhidrátot elfogyasztani.

Meddig tart az aktív szakasz?

Ebédig. És azt körülbelül 14 óráig be kéne fejezni.

Eddig van két tehermentesítő étrendünk. Az aktív és passzív szakasz szétválasztásával a máj helyzete javulni fog. Ha a szénhidrátbevitelt beállítjuk, a hasnyálmirigyet rakjuk rendbe. A paleolit táplálkozással pedig az immunrendszert tehermentesítjük. Az én meglátásom szerint ezek nem váltják ki egymást, és nem helyettesíthetőek.

A paleolit táplálkozás sok embernek bejön, de van, aki azt mondja, neki nem jó. Van, aki az elejétől jól van tőle, van, akinek gyors a felfutás, majd jön a szomorú visszaromlás. Valami nem stimmel. Ezt a második csoportot is bontsuk ketté. Van, aki egészségesen kezdi el, és belebukik, és van, aki betegen fog neki, jobban lesz, majd újra romlik a betegsége.

Gondolkozzunk együtt. A paleolit életmód az immunrendszert tehermentesíti. Hogyan? Kihagyja az étrendből azokat az anyagokat, amelyek gyulladást, áteresztő bél szindrómát okozhatnak.

foodteszt1.jpg

Ha valaki paleózás mellett is gyakran rosszul érzi magát, az elgondolkodtató. A környezetemben először Dr. Kassai Ildikó bőrgyógyász doktornő küldött ételintolerancia tesztre embereket. Az a közös véleményünk, hogy ma étrendet beállítani valamilyen kvalitatív vagy kvantitatív ételintolerancia vizsgálat nélkül nem lehet. Az a tapasztalatunk, hogy már a kezdő változtatók többségénél is pl. az olajos magvak immunológiailag pozitív választ adnak. Az a baj, hogy a vizsgálat drága, több tízezer forint. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy három havonta teszteljenek. A teszt egy dinamikus vizsgálat, az utolsó három hónap eredményét mutatja. Tehát jó, ha valaki az életmódváltás legelején megvizsgáltatja magát. De három hónap után mindenképpen kellene egy újabb teszt, hogy lássuk, hogyan reagált a szervezet a változtatásokra. És gondolom az új étrend hozott olyan új anyagokat is, amelyeket addig a páciens nem evett. Fontosak a szervezet reakciói. Az ételintolerancia teszt bizonyos fehérjefrakciókra adott immunválaszt vizsgálja. De ezen kívül van még egy csomó dolog az ételekben, amit a teszt nem néz, de terhelheti a szervezetet.

Például?

Nem tudom. Ehhez allergológusnak kell lenni. Most megyek egyhez. Úgyhogy még beszéljünk. De egy másik kolléganőmet is meglátogatom, aki biorezonanciával végez ételintolerancia mérést. Nemcsak bizonyos fehérjefrakcióra adott immunválaszt néz, hanem mondjuk a gesztenye, vagy a paradicsom frekvenciainformációi alapján látja, hogy az terheli-e az adott szervezetet vagy nem. Veszélyes vizeken vagyunk, viszont a módszer jóval olcsóbb – mosolyogja.

Igen, megmozgatta a bennem élő szegedi biológus professzort.

Nem baj, erre kellenek a szegedi biológus professzorok. Kételkedni muszáj.

Másképpen enni egyáltalán nem könnyű. Az egy dolog, hogy az ember nem eszik kenyeret. De rengeteg ételben található glutén. A virsliben, a mustárban, a ketchupben, a tejcsokiban. Kevés dolgot ehetünk, ami boltban kapható.

Maglisztek?

Sokat nem tolerál a szervezet. Azt gondolom, hogy a gesztenye és a kókusz rendben van. De most megyek ahhoz az immunológushoz, aki szerint a gesztenyével és a kókusszal is gond van… más miatt.

És akkor most mit egyek?

Nézze, ha kiderül, hogy az összes magliszt megterhelő, akkor mindet ki kell hagyni.

Remek, marad a koplalás. Találkoztam egy természetgyógyász-állatorvossal, aki a napi böjtben hisz. Déltől este nyolcig eszik, utána nem.

Zseni lehet a pasi. Én átforgatnám: reggel nyolctól négyig egyen. A kínai szervóra szerint úgy az optimális. De nyilván az életmódjába ezt nehezen illesztené be. Én azért megpróbálnám a helyében.

Az Ön paleolit életmódja kicsit más…

Úgy hívom: immunrendszer tehermentesítő diéta. Szerintem a paleo már túl sok vita kereszttüzében perzselődött. Nincs kedvem áthatolni az első fanyalgáson, ha szóba hozom. Nem helyezem a paleolit korra és a természeti népek táplálkozására a hangsúlyt. A patofiziológiás tehermentesítésen van a hangsúly. Mi történik akkor, ha gyulladást okozó ételek kerülnek a szervezetbe? Ez az igazi kérdés. A kötőszövetben, a zsírszövetben sejtszintű gyulladás jön létre, ami egy csomó betegség közös alapja.

Kicsapongani lehet?

Magán múlik. A szürke hétköznapok nem kérdések. Akkor jó katonaként be kell tartani az előírásokat. És hogy mi történjék a sátoros ünnepeken, amikor meg kell enni a nagymama süteményét, különben megsértődik…

Belefér?

Azt mindenki maga dönti el. Nem adok felmentést. De azért belehalni nem fog.

Nézze, egészségesen akarok élni. De nem akarok katona lenni…

Értem. Körülbelül ötven olyan ételféle van, ami immunológiailag megterheli a szervezetét. Ha ezek 95 százalékát kihagyja, a teste ujjongani fog. De ha csak hetven százalékát hagyja ki, akkor is ujjongani fog. De minden alkalommal, amikor bűnözik, sejtszintű gyulladást hoz létre a szervezetében. Kötőszövet, zsírszövet, érelmeszesedés, trombózis, inzulinszint emelkedés, rákkockázat fokozódás. Olyan ez, mint egy élethosszig tartó bankbetét. Ha elcsábul, kivesz a betétből. Az ember teste egy jármű. El kell döntenie, hogy maga egy tragacsot szeretne, vagy egy Ferrarit. Ha Ferrarija van, akkor egy nagymama sütije kulccsal végigkarcolja az oldalát.

Az akupunktúrát még használja?

Az a gyorsítósáv tud lenni, ha valaki igényli. A meridián rendszeren lévő blokkokat feloldja, az energiakeringést beindítja és harmonizálja.

Mennyi idő alatt érzékelhető a változás?

Nagyon hamar. De ahhoz körülbelül három hónap kell, hogy rögzüljenek, beépüljenek a tanultak. Addig mindenképpen kell külső kontroll. És ha megvolt a finomhangolás, mindenki önállóan élheti új életmódját.

Mi történik az első vizsgálaton?

Tájékozódom, aztán együtt kitűzzük a célt. Onnantól 1-3 hónapig együtt dolgozunk.

Ha jól gondolom, megjön a beteg, maga összevissza szúrja, és közben kifaggatja...

Hozza az étkezési naplóját. Megnézem, átbeszéljük mi volt jó, mi nem.

Ha valaki inzulinrezisztenciával küzd, akkor másképpen mennek a dolgok?

Igen, neki tudnia kell, hogy mennyi szénhidrátot vett magához, és hogy gyorsat, vagy lassút. Az inzulinrezisztens betegnél muszáj az egyedi szükséglet szerinti szénhidrátot bevinni.

A ketogén étrend ezt tagadja… Beszéltem egy doktornővel, aki teljes szénhidrátmegvonással jött le az inzulinról.

Van, akinél bejön. De van, akinél nem. És akkor baj van. Ha a páciens szénhidrát anyagcseréje nem alkalmas a ketogén étrendre, akkor nagy a baj, akkor az egészségére ártalmas a ketogén étrend.

Meg kell ismerni a beteget. Ezért kell több konzultáció. Ha valaki egy konzultáció után egyből tudja a megoldást, az gyanús. Ráadásul a betegeknek is alakulnak a fejében az információk. Volt olyan betegem, aki elmondta, hogy szerinte én néhány napja ezt és ezt mondtam neki. És nemcsak tudtam, hogy ilyet nem mondtam, mert marhaság, hanem azt is világos volt, hogy ha a beteg gyakorolja, amit nekem tulajdonított, akkor előbb-utóbb bajba kerül. Kell a kontroll!

És nem kell semmit a világba kiabálni. Hogy mindenkinek paleózni kell, vagy ketogénnek kell lennie… Nem biztos.

Rákos beteget vállal?

Semmiképpen. Elmondom, hogy szerintem mi segít, mi nem. De nem vagyok onkológus. És nem beszélek olyan betegségekről, amelyekről kevés a tudásom. Azt meghagyom a szegedi biológus kollégának.

Ha valaki egészségesnek érzi magát, mi a teendője?

Nézze, szerintem egy egészséges embernek is elég sok dolga van saját magával. Ha a testét elkezdi rendeltetésszerűen üzemeltetni, az érzelmeit emberhez méltóvá takarítja… akkor jöhet az, hogy mit adhatunk intellektuálisan a világhoz. Mégiscsak többet kéne hagynunk magunk után a Földön, mint amikor jöttünk.

3 komment

Címkék: táplálkozás cukorbetegség egészség lélek fogyókúra inzulin életmódváltás paleolit

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr907055997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.09. 18:02:09

"Körülbelül ötven olyan ételféle van, ami immunológiailag megterheli a szervezetét. Ha ezek 95 százalékát kihagyja, a teste ujjongani fog." - lesz folytatása az interjúnak? Szeretném tudni, melyik 50 ételfélére kell odafigyelni. Jó ez az interjú, de végül is nem tudtam meg semmit sem. Nyilván el kellene menni a doktornőhöz állapotfelmérésre, megbeszélésre - sok pénzért. Sajnos:(

ecch 2015.01.09. 18:55:04

Üdv! Lehetne egy kérésem, hogy a cikkíró feltenne egy kérdést Benkő Évának? Néhány ismerősöm által ismerek egy elvet, amiben lehet logika. Írta, hogy nem foglalkozik a múlttal, de összeségében azért bizonyos szempontból vet fel kérdéseket. Most nem a táplálék összetétele miatt, hanem az időzítés. Ugye írta, hogy délig legyen meg a zsíros fehérje, aztán tehermentesítés. Az elv arról szól, hogy egy bizonyos korban elég bizonytalanul lett meg az aznapi friss zsír-fehérje délig, így nem elhanyagolható esetekben délután vagy kora este történt meg ennek elfogyasztása, természetesen nem késő este, azt án sem pártolom. Elképzelhetőnek tartja-e ezt a fajta felcserélést? A körökben (paleon belüli körről van szó) ahonnét hallottam, jól működik a dolog, ezért is tartják, azt én is tapasztaltam, hogy ettől még jól alszok, és az energia amit szolgáltat, sokszor reggeli nélkül is tökéletesen elég egy "vadászatra" vagyis mai nyelven egy jó sportra is, az aznap délutáni következő zsír-fehérje adaghoz. Mivel rengeteg kizárásos hosszabb kisérletet végzek, úgy tapasztaltam, hogy nem borított meg engem sem, inkább egy két vitatottabb tétel, mint paradicsom, bizonyos szénhidrátok, stb.
süti beállítások módosítása