HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

A te bajod, ha nem tudod kitalálni, kinek higgyél!

2015.12.05. 10:53 :: GGazigazi

Egyszer interjút készítettem Lovasi Andrással, a Kispál és a borz frontemberével. Ő mondta, hogy a sztárrá válásnak megvannak az állomásai. Elkezdesz valamit, amit valamiért szeretnek a kortársaid. Te írod a műveket, a rajongók definiálják magukat. „Én abban különbözöm a többi embertől, hogy szeretem a Kispált. Nekik van igazuk. A többi ember béna.” Egyre több a rajongó. Túl sokan vannak. Már a szülők is dúdolják a dalokat. Már nem forradalmi kispálosnak lenni. Akkor jön egy csoport, és azt mondja, hogy a Kispál rossz. Bénák, kiégtek, hazugok. Még az is lehet, hogy ez igaz. De ők nem ezért mennek el. Hanem azért, mert különlegesek akarnak lenni. Keresnek egy új csapatot, amelyben hihetnek. Mintha Szendi Gáborral ugyanez történt volna. Ő írt először a paleolit életmódról. Akivel csak interjút készítettem, mindenki elmondta, hogy úgy kezdődött a változás, hogy olvasta a Szendit. Vagy találkozott a Szendivel. Aztán megjelentek a csoportok. A Szendi hirtelen már nem volt jó. A csoportok másfelé fordultak. Mindenki kitalálta az „igazi” paleót. Hiszen a Szendi pénzközpontú, nem orvos, hatalomvágyó stb. stb. Aztán sokaknál már ciki lett a paleó szó is. Elhasználódott. Kérdés, kik használták el? Szendi Gábor viszont nem változik. Olyan, amilyen. Különc. Nyakas. Nem mindig szimpatikus. De egyet nem lehet elvenni tőle. Ő a gondolkodó. Akinek a szavaira oda kéne figyelni. Mivel meg akarja könnyíteni az érdeklődők dolgát, új könyvet írt „Paleolit ismeretek haladóknak” címmel.                           

620fe63ee2f44994b0362173fa22c2ae.jpg
Miért kell egy könyv?

A blogomat befejeztem, viszont sok olyan kérdés került elő, amely válaszért kiáltott.

Miért hagytad abba?

Mert a régi paleósok között olyan hangulat alakult ki, amit már nem akartam elviselni. Kérdeztek tőlem, aztán amikor válaszoltam hisztérikusan reagáltak. Nem bírom az értelmetlen és igaztalan kommenteket. Érzékeny a lelkem, nem akarom, hogy nyers stílusban nekem támadjanak. Már ott tartottak, hogy én becsaptam őket. Meg hogy kötelességem válaszolni nekik. Hát azért némely válaszhoz idő kell. Ez a könyv a válasz. Emellett álpróféták is megjelentek a Facebookon, zavaros teóriákkal kezdték fertőzni, összezavarni a paleósokat.

De ha írsz egy cikket, azt még mindig sokan elolvassák…

Igaz, de ha fontos kérdésekről írok egy cikket, az hatásos egy hétig, aztán folytatódik minden ugyanúgy. Az internet kicsit olyan mint a szó, ami elszáll, a könyv meg az, ami megmarad.

Azt gondolod, hogy egy kinyomott könyv nagyobb súlyú, mint egy cikk az oldaladon?

Ebben biztos vagyok. Az emberek ráadásul gyakran eltévednek az interneten. A webszájtomon ott a keresőablak jól látható helyen, A-Z-ig tartalomjegyzékre mutató gombok vannak szintén jól látható helyen, mégis kevesen használják. Nagyon sokszor olyat kérdeznek tőlem levélben, amit kis utánakereséssel megtalálnának a cikkeimben.

Hát igen, ha beütöm a keresőbe, hogy paleo-ketogén, biztosan nem téged ad ki…

Az mondjuk nem baj, mert paleo-ketogén nincs, hacsak azt nem értjük alatta, hogy ketogén étrend esetén csak a paleóban elfogadott zsírokat és fehérjéket fogyasztjuk. De ez akkor is egy gyógyétrend, nem pedig normál táplálkozási mód. Nincs a világon olyan természeti nép, amely ketogén étrenden élne. Az eszkimók sincsenek ketózisban. A ketogén azért lett divatos, mert laikusként „tiszta” és „szigorú” táplálkozásnak tűnik. Aki gyógyulni akar, azt hiszi, ha „bekeményít”, akkor jobban fog gyógyulni. A ketogén nem a paleo „fokozása”. Valójában nem letisztult, hanem steril, emberidegen étrend.

Meddig egészséges a ketogén?

Az attól függ. Ha valaki epilepsziás, és választhat, hogy ketogén vagy status epilepticusban meghal, akkor hagyjuk a fenébe a mellékhatásokat. Nem érdekes. Ha valaki rákos, ugyanez a véleményem. Alzheimerben is fontosabb a szellemi képességek visszanyerése, mint a hátrányok. Igaz, a bélflórája úgy tönkremegy, mint a sicc, de ha majd meggyógyult, rendbe hozza magát.

A paleo-ketogén tönkreteszi a bélflórát?

A bélflóra tulajdonképpen egy bonyolult szerv, amelynek összetétele komoly hatással van az anyagcserére, az immunrendszerre, az idegrendszerre, és nyilván ezeken keresztül a hormonális működésekre is. Azok a fontos törzsek, amelyek korábban a rezisztens keményítők, rostok és egyéb vastagbélig eljutó anyagok emésztésére specializálódtak, elpusztulnak. A ketogén étrend úgy alakult ki, hogy annak idején valaki rájött, hogy az éhezés csökkenti az epilepsziás rohamok számát és intenzitását. Elkezdték vizsgálni mi történik koplalás esetén. Hát az, hogy az ember a saját zsírját égeti, és ketózisba kerül.  Tehát levonták a következtetést: ha az ember főként zsírt eszik, s fehérjét csak annyit, hogy a testfehérjéket lebontó folyamatokat ellensúlyozza, akkor létrejön az éhezés fiziológiai állapota. Már innen nézve sem állíthatjuk, hogy az éhezés, vagy az azt szimuláló étrend természetes volna hosszú időn át.

szendi_gabor_a_paleolit_taplalkozas_szakertoje_a_magazin_egyik_szerzoje.jpg

A könyvedben foglalkozol a cukorbetegséggel. Mostanában több helyen is olvastam, hogy egyes típusú cukorbetegséget gyógyítanak paleo-ketogénnel…

Én még olyat nem láttam, hogy valaki meggyógyította volna az egyes típusú cukorbetegséget. A tudomány mai állása szerint ez jelen pillanatban lehetetlen. Ha még vannak működő béta sejtek, amelyek termelnek inzulint, és ez elég ahhoz, hogy a máj által termelt cukrot eljuttassa a sejtekbe, akkor nulla vagy minimális szénhidrátbevitellel késleltetni lehet a külső inzulinpótlást. Ilyen esetet magam is ismertettem a paleomagazinban a British Merdical Journal nyomán. De az autoimmunfolyamatot egyelőre nem tudjuk leállítani. Akik ezt a „gyógyítást” hirdetik, leközölték egy beteg esetét, s bemutatták a beteg vércukorszintjének heti alakulását. A vércukorszint 7 és 10 között stabilizálódott. Ez a szint nem olyan magas, hogy látványos tüneteket okozna. De közben alattomban tönkremegy a beteg veséje és az érrendszere. A szülők mindent megtesznek, ha egy orvos azt mondja nekik, hogy a gyerekük meggyógyítható. Mindenki ki van ábrándulva az orvoslásból, és el akarják hinni a csodát. De nem az a gyógyulás, ha még nem kell inzulint pótolni, hanem az, ha egészséges táplálkozás mellett, értem ez alatt a lowcarbot, ami sok növényt is tartalmaz, normál tartományban van a vércukorszint.

Mi van a kettes típusúval?

Az orvosok a kettes típusú cukorbetegségre is azt mondják, hogy nem lehet meggyógyítani, pedig azt az esetek 95 százalékában egy hét alatt rendbe lehet hozni. Nem kell ehhez csodadoktornak lenni. Ha az a probléma, hogy túl sok szénhidrátot fogyasztasz, és a hasnyálmirigyed az inzulinrezisztenciád miatt nem győzi az iramot, akkor van megoldás: csökkentsd le a szénhidrátbevételt, és elég lesz az inzulin. Ilyen egyszerű!

Túl egyszerűen hangzik. Nem hangzik tudománynak.

1995-ben jelent meg egy háromszáz esetet ismertető tanulmány. Nem diabetológusok írták, hanem gyomorszűkítő műtétet végző sebészek. A betegek többsége cukorbeteg volt, vagy már az előszobájában voltak. A műtét után egy héttel mindenki meggyógyult a cukorbetegségéből. Volt egy olyan beteg is, akinél nem sikerült az operáció, mert nem bírta ki, hogy ne egyen a műtét előtt. Kinyitották, látták a helyzetet, visszavarrták. De a többiekkel egy szobába tették, azt hitte, őt is megműtötték, és ő is rendbejött, mert csökkentett kalóriájú ételt kapott. Tehát nem a műtét számított, hanem a kevesebb kalória. 2013-ban volt egy újabb nagy vizsgálat. Egy anyagcserét kutató MRI központ végezte. Olyan cukorbetegeket toboroztak, akik 800 kalória bevitelét vállalták naponta. Mindegyik meggyógyult. A központban egy külön telefonvonalat kellett létesíteni, annyi hívás jött. Rengeteg ember rendbejött.

Akkor miért vagyunk tele cukorbetegekkel?

Kialakult a nyugati típusú étrend, a közegészségügy, az orvoslás, s ezen belül a diabetológia is, ragaszkodnak hozzá, hogy ez az egészséges, embernek való étrend. Az azonban nem lehet egészséges étrend, amelytől a magyar emberek 60%-a elhízott, s 10-15%-a cukorbeteg lett. Senkinek nem érdeke megbolygatni a kialakult státusz quót. Az ipart, a mezőgazdaságot, az emberek fejét, az orvostudományi elméleteket, stb. nem lehet egyik napról a másikra átállítani. Persze, vannak paleósok közt is olyanok, akik panaszkodnak a cukrukra. sokszor kapok levelet, hogy „paleózok, mégis magas a cukrom”. Ilyenkor visszakérdezek: hány éves, hány kiló, milyen előtörténete van, és főként: mit is ért paleo alatt. Mert lehet, hogy félreértésben él, túlsúlyos, inzulinrezisztenciája van, és falja az édes gyümölcsöket és a paleo sütiket, de azt hiszi, ő paleózik.

És akkor arról még nem is beszéltünk, aki téged, meg Önmagát is becsapja…

Ilyenek is vannak, persze. De a könyv azokról is szól, akik tényleg betartják a szabályokat, és mégsem tudnak lefogyni és a cukorbetegségük sem gyógyul meg, csak javul. Itt epigenetikai hatásokról van szó. Akik túlsúllyal, vagy túl kis súllyal születnek, fokozottan veszélyeztetettek. Két kiló alatt és három és fél kiló felett nagyon figyelnie kell a felnövekvőnek. Ha túl kicsi a magzat, kicsi a veséje és a hasnyálmirigye is. A teste megnő, de kicsi vesével, hasnyálmiriggyel, és kevés bétasejttel rendelkezik. Ha ugyanúgy táplálkozik, mint bármely normális súllyal született társa, akkor veszélyben van.

A koraszülötteknek kisebbek a szervei?

Én a vesének és a hasnyálmirigynek néztem utána, a többiben nem vagyok biztos, de gondolom a többi szervre is igaz.

Ezek a szervek miért nem nőnek a testtel együtt?

A magzati életben alakul ki, hogy hány nefronból áll egy vese. A szerv megnő, de a nefronszáma nem változik. Ha valaki úgy táplálkozik, mint normál szervekkel született társai, akkor a nefronjai iszonyú erővel dolgoznak húsz-harminc évig. Aztán kimerülnek, és elkezdenek elpusztulni. Ez a hasnyálmirigyre is igaz. Lehet, hogy ez az ember észbe kap, amikor megkapja a cukorbetegséget, és elkezd másképpen táplálkozni. De sajnos nem biztos, hogy időben kapcsolt. Elképzelhető, hogy már nem tudja elérni az egészséges tartományt.

Akkor te most üzensz a koraszülött babát világra hozó anyukáknak?
Igen, és azoknak is üzenek, akik most tervezik a teherbeesést. Jó lenne, ha az anyukák normál testsúllyal vágnának neki a gyermekszülésnek. A túlsúlyos anyuka általában túlsúlyos babát hoz világra. A babák szervezete arra áll rá, hogy nagy kalóriamennyiséggel éljenek.

A könyvednek az a címe, paleo ismeretek haladóknak. Ezzel csökkented a könyv olvasótáborát.

A kezdők nyilván ne ezzel a könyvvel kezdjék el a paleo megismerését. A könyv azoknak szól, akik már paleóztak, paleóznak, és kérdéseik lettek. Ha valaki elolvassa, például megismerkedik azzal, miként szól bele felnőttkori egészségébe az epigenetika, de sok más felmerülő kérdést is alaposan körüljárok, pl. a kortizol, kávé, maglisztek örökzöld kérdéseit. Az olvasóim meg fogják érteni, hogy a paleolit életmód csak egy része az egészségüknek. Nem felejthetik el mit kaptak a szüleiktől, és milyen károkat okozott esetleg szervezetükben a 30-50 évi nyugati táplálkozás.

Nem bírom ki, hogy ne kérdezzek rá, mi lett a Norbival való együttműködéseddel?

Folyik tovább a tanulságok figyelembevételével.

Mondd el a tanulságokat…

Norbinak nagyon sok híve és nagyon sok ellensége van. Ha tetszik, ha nem, neki tényleg vannak eszméi. Ha nem lennének, nem az egészségből akarna meggazdagodni. Annyi másból is lehetne. Van benne népnevelő attitűd. Viszont az ellensége is számos. Ez irigységből és előítéletességből fakad. A paleósok közt rengeteg ember van, aki hozta magával az előítéleteit. Ezzel meg kell küzdenie.

De ez már az elején is látható volt…

Igen, erre elvileg fel is volt készülve. Én is fel voltam készülve, és a kommentekből azt láttam, hogy nagyon sokan bíznak bennem, a döntésemben, megértették, hogy ez a paleónak egy lehetőség lehet a terjedésre. Másokból pedig előtört a világgal szembeni sértettségük, keserűségük, csalódottságuk. Bocs, de ez annyira közhelyes, gyerekesen felhánytorgatni sosem létezett ideákat, ami az illetőnek is csak akkor jut eszébe, amikor másokon számon kérheti. Sokakban él egy rejtett antikapitalizmus.

Nem vált be a szövetség?

Ez hosszú távú kapcsolat, korai mérleget vonni. Nagy siker, hogy a Teletál megújította paleomenüjét, és lelkesen dolgozik a paleo terjesztésén. Sokan elfelejtik, hogy ez is az Update nyúlványa. Sok nehézséggel kell megküzdeni, a fejlesztés, a rentábilis termelés, a logisztikai számos kérdést vet fel, ami megoldásra vár.

paleofesztival-2014.jpg

Térjünk vissza a könyvre… Manapság nagyon nehéz hitelesnek lenni. A közösségi média mindenkinek lehetőséget ad a publikálásra. Bárki leírhat bármit… Honnan tudom, hogy ki beszél igazat? Egy átlagember kinek higgyen?

Nincsen rá recept. Az információözön olyan, mint a dzsungelben élni. Aki képes felismerni a veszélyt, meg tudja különböztetni az ellenségtől a barátot, a mérgezőt az ehetőtől, az a túlélő. Az lesz a túlélő, aki az információáradatból ki tudja szelektálni a számára hasznos információt.

Azért vannak hiteles emberek…

Ez sem egyszerű kérdés. A szociálpszichológia kutatja, hogy mi a hiteles közlés, ki a hiteles közlő. De amit kutatnak, azt mások fel is használják. A hitelesség csak egy stílus, egy megjelenés, de azzal élhet bárki. Egy biztos: Hogy ki a hiteles, azt nem attól fogod megtudni, aki közli az infót, mert ő abban érdekelt, hogy Te hitelesnek lásd. Ezért én soha nem bizonygatom az igazamat, mert az sehova nem vezet. Én információt szolgáltatok, természetesen igyekszem logikusan, érthetően, tudományosan alátámasztva, tehát ellenőrizhetőn közölni. De kívülről nézve ez is csak egy máz, egy fegyverzet a hitelesség elérésére.  Majd jön a fogyasztó, és megannyi módja van az ellenőrzésre, de ez már az ő élettapasztalatain is múlik.

 Az a baj, hogy ahhoz, hogy igazad legyen, nem kell szimpatikusnak lenned…

Nem bizony! Tudod mit… Keményen fogalmazok… Ha a te oldaladról nézem… a te bajod, ha nem tudod kitalálni, hogy kinek higgyél. Ez cinikusan hangzik, de ezzel csak azt mondom, hogy a mémek versenyében végülis a befogadó dönti el, melyik mém tetszik neki. Mondjuk, van egy rákbeteg, aki mindenkit megkérdez, hogy mitől fog meggyógyulni. Az egyik azt mondja, hogy addig masszírozom ügyesen a talpad, amíg visszafejlődik a daganat. A másik: én adok B17-et meg csodaporokat. A harmadik – ez én is lehetnék akár – deutérium csökkentett vizet, D vitamint, omega-3-at, kurkumint és ketogén táplálkozást ajánl. Szerintem ettől meggyógyulhat, de mindenkinek egy élete van, nagy a kockázat, hogy mire tegye fel az életét.  A lényeg: neki kell meghozni a döntést. És utána nincs kire mutogatni, a bőréről van szó.

Amúgy sincs könnyű helyzetben, aki kitalált valamit. Előbb-utóbb úgyis rásütik, hogy mindent csak a pénzért csinál

Ez elkerülhetetlen. Ez az a bizonyos antikapitalista szemlélet, amit említettem. Volt, aki leiratkozott a hírlevelemről, mert reklámok vannak benne. Abba nem gondol bele, hogy miből tartanám fenn a tárhelyet, a hírlevélküldő szolgáltatást, miből fizetném a fordításokat, stb. Vagy jogdíjat kapok a könyveim után? Igen, ez teszi lehetővé, hogy megírhattam őket. Amikor egy ilyen ember áhítattal néz egy Rembradtot, az nem jut eszébe, hogy az egész kultúra csak azért lehet, mert voltak, akik fizettek a képért, a regényért, a versért. De van ennek egy másik oldala is. Ha valaki elkezdi hirdetni a paleót, de nem csinál paleó üzemeket, nem kereskedik paleotermékekkel, az a hitelesség egyik jele lehet. Mert készen áll bármikor visszavonni egy nézetét, mert nem áll a raktárban 20 tonna valami, amiről éppen kiderült valami rossz. A hitelességet támasztja alá az is, hogy milyen irodalomra hivatkozik valaki, kiragadott eredményeket idéz, vagy trendeket. Sokat segít az is, ha van már felgyűlt tapasztalat, gyógyult esetek, vagy mint a paleo esetében, rá lehet mutatni a természeti népekre.

Ez már nem az átlagember gondolkodása…

Lehet, én csak mondom, hogy mit érdemes megnézni.

Nagy kérdés, hogy mi a gyógyulás, és mi nem… Mondtam egy ismerősömnek, hogy ismertem olyat, aki meggyógyult a cukorbetegségből. Erre ő azt mondta, hogy az nem gyógyult meg, hiszen ha szénhidrátot eszik, visszatér a betegség.

És? Ne haragudj, de ez az ismerősöd hülye. Ilyen alapon az antibiotikum sem gyógyít meg senkit. Hiszen meggyógyulsz, aztán jön a következő járvány, és újra megbetegszel. Mire érv ez? Az életmód okozta betegséget meggyógyítja az életmód megváltoztatása, de ha visszatérsz a régi életmódra, ismét ugyanazt fogja okozni neked a helytelen életmód.

Te meg nem szeretsz vitatkozni…

Az értelmes vita előre viszi a dolgokat, de az álvitákat, a szavak kifacsarását, az öncélú győzni akarást, a vita szabályainak felrúgását nem viselem el.  És utálom, ha sértegetnek. Szeretem, ha szeretnek, de ez nem akadályoz meg abban, hogy kikezdjek poros paradigmákat.

2 komment

Címkék: táplálkozás cukorbetegség egészség fogyókúra életmódváltás paleolit ketogén

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr528141128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ecch 2015.12.05. 19:55:51

Sajnos a helyzet az, hogy sokan még mindig azt hiszik, hogy a sikeres áttérés a paleora, nem csak a különféle tüneteket, betegségeket oldja meg, hanem az arra való hajlamot is. Nyilvánvaló, ha valaki már eleve betegesen fogott neki, az azért volt, mert hajlamos volt "meggebedni". Meg lehet figyelni, hogy tök ugyanazon az étrenden még hány más ember nem gebed meg. De az ő szerencsésebb teherbírásokat nem tehetjük magunkévá, erre a paleo sem alkalmas, és nem is mondta senki. Arra jó, hogy az eleve többet kibíró emberekéhez hasonló életminőséget biztosítsunk magunknak. Ha fognánk azt az embercsoportot akik ugyanúgy étkeznek, majd áttennénk őket egy ősibb létformába, akár csak a középkorba, a stapabíróbbak ugyanúgy elvolnának, mint ma, csak a kevésbé strapabírókon meg nem látszana meg az, ami ma kijön rajtuk. Laposodnak a grafikonon a betegedési kiugrási adatok.

mrbond 2016.09.25. 10:29:06

Rossz okfejtegetés. Azért mert valakinek nem sikerült, mert nincs elég hite vagy kitartása hozzá az a saját dolga. Ezen az oldalon van egy nagyon jó cikk, "Már nem élnék ha nem találtam volna rá a paleo ra" címmel, amiben van egy nagyon erős érv, amivel igazából nem nagyon lehet vitatkozni, mégpedig, hogy az emberi dns szerkezete az elmúlt pár ezer évben alig változott.
süti beállítások módosítása