HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Az emberek nem szeretik, ha a szemükbe mondják az igazságot!

2015.03.03. 09:21 :: GGazigazi

Dr. Tóth Csaba a paleolit világ megosztó embere. Ő az első orvos, aki elfogadta, gyakorolta, és praxisában használta a paleolit módszert. Mindmáig ő az egyetlen orvos diplomával rendelkező személy, aki könyvet írt a témáról. A hívei és az ellenségei is hangosak. A hívei szerint ő a hiteles ember. Tudása és tapasztalatai alapján alkalmas arra, hogy a paleolit gyógyító módszer elméletét átültesse a hivatalos nyugati orvoslás gyakorlatába. Aktívan publikál. Tudományos cikkeket jelentet meg amerikai szaklapokban. Gyógyít. Ellenségei szerint azonban ő a paleolit világ rákfenéje. Tevékenysége során veszélyezteti a betegei életét. Csak magát tudja elfogadni a magyar paleolit orvosok vezetőjének, de alkalmatlan a vezetésre. Nagy szerepe van abban, hogy az orvosok nem fogadják el a paleolit gondolatot. Na… ebben a labirintusban kéne ösvényt vágni valahogy. Hát akkor kezdjünk neki a szokásos módon. Jöjjön a rövid életrajz.

portre.jpg                                                                                                         

Súlyos beteg voltam, és megoldást kerestem a problémáimra.  Loren Cordain és Szendi Gábor munkásságának nagy szerepe volt abban, hogy utat találtam. Cordain műveire egyébként jóval előbb rátaláltam, de valamiért nem érintettek meg a gondolatai. Aztán Szendi megírta az első könyvét, én meg elolvastam. Számomra maga volt a megvilágosodás. Elkezdtem csinálni. Egy hónap múlva látszottak az eredmények. Fél év telt el, mire meggyőződtem arról, hogy a a paleolit életmód bizonyos keretek között tökéletesen működik. Néhány beteggel kapcsolatban már tapasztalataim is voltak. Ezek elsősorban a rokonaim, barátaim, ismerőseim közül kerültek ki.

Annyira átütő volt a változás?

Amikor nekifogtam, 103 kiló voltam, egy nagyon komoly ekcémával, 2. típusú cukorbetegséggel, Crohn betegséggel. Borzalmas állapotban voltam. Elkezdtem a paleót.  Annyira látványos és gyors volt a változás, hogy az ismerőseim közül sokan emiatt fogtak bele.

Második állomás?

Elkezdtem rendelni. Segített, hogy komoly orvosi tapasztalataim voltak. Nekem egy sikerélmény volt, hogy tudok gyógyítani. Teljesen megváltozatta a pályámat.

Nézzük az életutat…

Szentesen kezdtem az intenzív osztályon. 5 évet töltöttem ott. Aztán ugyanennyi időt dolgoztam gyógyszercégeknél. Természetesen anyagi okokból. Erkölcstelen feladat volt. Igyekeztem rendesen csinálni, és bár eléggé magasra jutottam, látható volt, hogy ezt nem tudom hosszú távon vállalni. Nagyon komoly rálátást kaptam az orvostársadalom működésére. Nem rózsás a helyzet. Utána 3 év belgyógyászat következett Körmenden. Majd 5 év háziorvoslás Vas megyében. Szükségszerű volt, hogy ide jutottam, ugyanis a feudális orvosi hierarchiában nem tudok működni.  Pontosan megmondják, hogy milyen módon kell gyógyítani, és ezt akkor is követik a kollégák, ha a betegnek nem jó. Így hibázni sem lehet. A beteg nem gyógyul meg, de az orvos le van védve. A háziorvos legalább önállóan működik, döntéseket hoz. Gondoltam én. De ez sem hozott semmilyen pozitív változást az orvosi praxisomban. Négy kis falucskát láttam el a határ mellett. Sok mindent tanultam az emberektől, az emberekről. Negatív és pozitív értelemben egyaránt. Megtanultam, hogy az állam kénye-kedve szerint packázhat bárkivel. Rám szálltak a paleó után. Álltam a szőnyeg szélén az ÁNTSZ-nél. Miért nem írok fel elég koleszterincsökkentőt, stb?

Gondolom a mai rendszerben pontosan látszik, mi kerül a receptekre.

Persze. Szerencsére ez már párhuzamosan folyt a magánorvosi tevékenységemmel. Ebben azonban komoly kettősség mutatkozott. Az egyik helyen ingyen sem akart a beteg meggyógyulni. Legalábbis látszólag ingyen, hiszen nekem nem fizetett. A másik helyen meg fizetett a beteg azért, ha meg akar gyógyulni. Ezért döntöttem úgy, hogy 2012. december 31-től csak a magánszférában gyógyítok.

Mint belgyógyász?        

Mint belgyógyász, mint intenzíves, mint háziorvos. Ez a fajta tevékenység nem kötendő működési engedélyhez.

A magánorvosoktól is elvárja a szakma, hogy betartsa a protokollt, nem?

Nem, ez téves felfogás. Sok orvos is rosszul tudja ezt. Nem kötelező betartani a protokollt. Ha egy orvosnak olyan tudományos eredményekről van tudomása, ami megkérdőjelezi a protokollt, akkor dönthet úgy, hogy nem használja. Csak a felelősséget kell vállalni a döntéséért. Az én szerencsém, hogy ha valaki betartja, amit kérek, akkor meggyógyul. Nem történt olyan, hogy valaki feljelentett volna azért, mert orvosi hibát követtem el. Olyan előfordul, hogy a beteg nem azt teszi, amit tőle kértünk. Ilyenkor szembesítem a problémával, és megpróbáljuk megtalálni a megoldást.

Azért én látom a módszer veszélyeit. Mi van akkor, ha valakinek leépíted a gyógyszereit, de nem a kéréseid szerint él. Azonnal életveszélybe kerülhet…

Ez igaz, de ilyenre még nem volt példa. Aki nem követi a kéréseim, az tudja, hogy nem teszi, tehát a gyógyszereit sem hagyja el. Minden betegnek elmondom, hogy ha nem változtat, akkor a gyógyszereit is szedje be, mert veszélybe kerülhet. Olyan azonban előfordul, hogy a beteg eszi a sült krumplit, a gyógyszereit beszedi, velem viszont megpróbálja elhitetni, hogy minden kérésem betartja. Nem értem, hogy ez mire jó!

Létezik paleolit orvos praxis?

Praxis nincs, szemlélet van. Ha meg akarom határozni, hogy mivel foglalkozom, akkor azt mondom, hogy a krónikus belgyógyászati betegségek rehabilitációjával foglalkozom. Meg a mozgásszervi betegségek rehabilitációjával. Visszavezetjük a beteget az egészséges útra. Néhányan persze azt mondják, hogy ez nem orvoslás, ez egy étrend. Ha valaki egészséges, akkor ez így is van. De egy beteg embernél sokkal több ennél. Le kell építeni a gyógyszereit, ami sokszor nehezebb, mint felépíteni a gyógyszerelést. Át kell vezetni olyan döntéseken, amelyeket egyedül nem tud megoldani. Például egy inzulinterápia megváltoztatása nagyon kényes kérdés. Igaz, a diabetológus is mondja a betegnek, hogy ha alacsonyabb a vércukra, akkor adjon 2-4-6 egységgel kevesebbet. De azok a helyzetek, amelyek előállnak egy paleo-ketogén étrendnél, az lekövetendő. Ez egy más világ. Elmondhatom a betegnek, hogy mit csináljon, adhatok tanácsot. Elmondhatom, hogy a gyógyszerét hogyan csökkentse. De annak a megítélése, hogy mi lesz a jó számára, nekem kell eldöntenem. Enyém a felelősség. Ezt be kell vállalni komoly eseteknél is. Nézzük egy példát: a beteg megkérdezi, hogy most elég-e az, hogy ő életmódot vált, leépítjük a gyógyszereit, és nem kell – mondjuk Crohn betegként – gyógyszert szednie. Azt kommunikálom, hogy igen. De aztán jön egy probléma, amire azt mondják, hogy meg kell operálni.

Ilyenkor mi a helyes döntés?

Értékelni kell a helyzetet. A Crohn betegség például bélelzáródással fenyegethet. Hiába tudom, hogy 3-4 hónap paleózással elmúlna a veszély, ha most életveszélyben van. Ilyenkor változtatni kell, és elmagyarázni a betegnek, hogy a műtét segíti a gyógyulását. Vagy egy epeproblémánál… Elkezdi a beteg az életmódváltást, de az epehólyagjában már van 15 kis kő. Történhet ilyen esetben epeúti elzáródás. Műteni kell. Ilyenkor segíti a munkámat a sokéves intenzív osztályos tapasztalat.

Ha azt mondom, hogy paleó, vagy azt, hogy paleo-ketogén táplálkozás, ez mindenkinek mást jelent. Számodra mit jelent ez a két módszer?

A paleo-ketogén táplálkozás az egészséges táplálkozás. A paleolit táplálkozás az ehhez vezető út. Mindenképpen minőségibb élet. Az vele a gond, hogy a populáris paleo olyan légkört alakít ki, amely kibúvót biztosít a beteg számára. Mondogathatja, hogy ez is elég a gyógyuláshoz, nem kell szigorítani az étrendet. Mondok egy példát: ha elmegyek egy koncertre, nekem nem elég, ha a hangok 80 százaléka tiszta. Tönkreteszi az élményt az a 20 százalék hamis hang. A paleo-ketogén a tökéletes táplálkozás, a populáris paleóban vannak hamis hangok.

Mindig a hús-zsír arányon megy a vita. Mennyi ilyet kell fogyasztani? Vagy ezt személyre kell szabni?

Nincs értelme személyre szabni, nem is lehet. Rendkívül egyszerű a magyarázata. Az emberek genetikai alapjai azonosak. Mondom a tipikus kutyás példát. Van fekete, van fehér kutya, kiskutya, nagy kutya, de mindegyik húst eszik. Különbözőképpen nézünk ki, egyéniek vagyunk. Táplálkozásunkat tekintve azonban az a genetikai állomány, ami a mitokondriális génekben rögzített, rendkívül egységes. Megjelent ezzel kapcsolatban egy tudományos értekezés. Matematikai és fizikai törvényszerűségek alapján számoltak a genetikusok, és ezek alapján azt állítják, hogy a földön élő összes ember génállománya között 24 bázispár a különbség az anyagcsere tekintetében. Az olyan mintha nem lenne különbség. Nekünk is ez a tapasztalatunk. Ez bizonyított tény, nem hipotézis. Sem a paleolit, sem a paleo-ketogén táplálkozást nem kell személyre szabni. A zsírarányról lehet vitatkozni. A lényeg az, hogy az energiát zsírból, nem fehérjéből kell megszerezni. Ennek a 2:1 zsír-fehérje arány felel meg.

A zsírnak dupla annyinak kell lennie?

Az energia szempontjából igen. Ezt azonban már úgy is elérhetjük, hogy az elfogyasztott hús mennyiségének felét zsírban elkészítve esszük.

Sokan azt mondják, hogy a hús és a zsír nehezen emészthető étel. A gyomornedvek megküzdenek velük. Ezek savasak, terhelik, gyulladásban tartják a bélfalat…

Ez tévedés. A felszívódás tekintetében a cukrok, a zsírok és a fehérjék között nincs különbség. Mindegyik aktív transzporttal kerül át a bélfalon. Az energia, amit erre fordítunk, hasonló nagyságú. Másrészt a bélrendszerünk és a genetikánk erre a táplálkozásra alkalmas. Azért van az epe, hogy segítse a zsírok megemésztését. A hasnyálmirigy azért termel enzimeket, hogy lebontsák a fehérjéket. Ez a folyamat nem okoz nehézséget a szervezetünknek. Ez egy általános orvostudományi tévedés. A szénhidrát üzemű életmód túlélő funkció az embernél. Létezik, de ha hosszú távon ez érvényesül, probléma lesz a szervezetünkben. És kevésbé hatékony. Mondok egy példát: a C-vitamin és a cukor esete. Ha szénhidrát alapon működöm, bármennyi C-vitamint fogyaszthatok, az immunrendszerem nem dolgozik jól. Ha zsír a táplálkozásom alapja, minimális C-vitamin is csúcsra járatja az immunrendszerem. Nem hátráltatja a cukor. Azt látni kell, hogy a paleolit táplálkozás, a paleo-ketogén táplálkozás és a ketogén táplálkozás teljesen más, nem szabad összekeverni. A klasszikus ketogén táplálkozás nyugati típusú táplálkozási forma. A ketózist biztosítja, de problémás anyagokkal. Tejszármazékokkal, növényi olajokkal, amelyek szerintem megbetegítőek.

És akik utálják a húst, mit tegyenek? Ha valaki vega, akkor nagy bajban van?

Ez egy szelekciós helyzet. Nekem, mint orvosnak az a felelősségem, hogy átadjam a szakmai ismeretanyagot, amivel meggyógyulhat a beteg. A megvalósítás rá vár. Egy példa: pár hónappal ezelőtt felhívott egy anyuka, hogy visszahozná hozzám a gyerekét, és mondjam el neki újra, miért kell ilyen módon táplálkoznia, mert gondjai vannak. Nekem nem az a feladatom, hogy újra elmondjam a gyereknek, miért kell így táplálkoznia. Ez a szülő feladata. Én megadom a módszert, de nem vagyok a gyerek bizalmasa. Neki kell elfogadtatnia vele, hogy miként tehet az egészségéért. Nem tudok akaratot adni a betegnek. Ha valaki vega, akkor segítséget tudunk nyújtani neki. Van egy betegklubunk, ahol találkozhat olyan emberekkel, akik már végigcsinálták a váltást. És meggyógyultak. Vagy kap egy telefonszámot, ahol egy olyan beteggel beszélgethet, akinek hasonló problémái voltak. A harmadik esettípusnál – ezek a legsikertelenebbek – a problémát nem tudjuk megoldani és pszichológus segítségét kérjük. Ez ritkán jön be. De ez már nem a mi felelősségünk. Sok a hátráltató tényező, én is tudom. A család, az orvos, a populáris paleó lehetősége. Ezek mentsvárak a betegnek. Hát ezért szelekciós a dolog. Dönteni kell.

Szerintem az orvosi hivatás nem elhanyagolható része pszichológiai munka. Ez a gyógyítás része.

Igen, ebben igazad van, és fontosnak is tartjuk. Meg kell találnunk a motivációs tényezőket. Ha eljön hozzám egy beteg, az első tíz percben megpróbálom megtalálni, hogy mi az, ami őt motiválni fogja. Ez a gyerekeknél különösen fontos. De vannak olyan esetek, amikor ez nem sikerül. Ilyenkor nem az a feladat, hogy levegyük a felelősséget a beteg válláról, hanem próbálom hangsúlyozni, hogy neki kell tennie a változásért. Vannak úgynevezett konstruktív, ellentmondó betegek, akik úgy tűnnek, mintha együttműködnének, de igazából szabotálják a gyógyulási folyamatot. A legutóbbi példa egy szülő-gyerek konfliktusban mutatkozott meg. A gyerek nem mondta az édesanyjának, hogy ő nem akar így táplálkozni, hanem elkezdte minősíteni az anyja tevékenységet, ahogy foglalkozott vele, stb. Ilyenkor gond van, a mélyebb lelki problémákat nem tudom orvosolni. Senkit sem lehet erőszakkal meggyógyítani.

Kimondható az, hogy valaki kizárólag húst és zsírt fogyaszt, egészséges ember lesz?

Igen, kimondható. Sok ilyen példát ismerünk. Egészséges emberekről beszélek, akiknek nincs vitaminhiánya. De olyan természeti népeket is találunk – Oroszországban, Kanadában, Grönlandon –, akik így táplálkoznak.

Igen, de ők nagyon más körülmények között élnek. Tiszta levegő, tiszta Omega3, semmi stressz…

Attól még mi egyformák vagyunk. És ők sem esznek tiszta élelmiszereket. Az ő halaik is szennyezettek. Nem öröm ez, de így van. Ha ezek az emberek bekerülnek a civilizációba, ugyanúgy megbetegszenek. Egyébként egészségesek.

Szendi Gábor szerint a húsban nincsen elég vitamin. Ezt csak te állítod... A vitaminkészleteket pótolni kell.

A tudomány azt mondja, hogy a húsban, zsírban van elég vitamin. Most készül egy olyan nemzetközi tanulmányunk, amely paleo-ketogén táplálkozás mellett a magnézium háztartás állapotáról szól. Bebizonyítjuk, hogy zöldség és plusz vitamin bevitele nélkül is megszerezhetjük a szükséges mennyiséget. De vannak más aspektusok is. Nézzük a D-vitamin szintünket. A kutatások azt mondják, hogy a harminchetedik szélességi fok felett a napból nem lehet beszerezni a megfelelő D-vitamin mennyiséget. Tehát: itt Magyarországon a napból jelenleg beszerezhetetlen a D-vitamin készlet. Az alatt a hárommillió év alatt, amíg kifejlődtünk, régen eltűntünk volna, ha a D-vitamint máshonnan nem pótoljuk. Akik ezt nem tudták megoldani, el is tűntek. Ennél furább dolgot is mondok neked. Hiába kapkodom be a D-vitamint, attól csak a passzív D-vitamin szintem lesz magas. Ha emellé eszem egy kis almát, a inaktív D-vitamin soha nem alakul át aktívvá. Ezek a dolgok nüanszokon dőlnek el. Gondolnád, hogy a bőrben rengeteg C-vitamin van? Ha megesszük az emlősállatok bőrét, C-vitaminhoz jutunk. De mi nagy okosan leszedjük a bőrt a húsról. Vagy azt, hogy a belsőségekben rengeteg a vitamin… Ki eszik manapság velőt? Vagy a minimálisnál több májat? Sorolhatnám a kérdéseket. És ne feledkezzünk meg az áteresztő bél szindrómáról sem. A kívülről pótolt, bekapkodott vitaminok legnagyobb része áteresztést okoz. A vivőanyagok hozzák ezt létre. Sosem gyógyul meg egy Crohn beteg, ha vitaminokat szed. Egy ekcémás ember sem. A kívülről bevitt vitaminok kárt okoznak. Sok betegünktől elvettük a vitaminokat, és akkor kezdtek el javulni. Ez a tapasztalatunk, ez a gyakorlat. Egyébként ezt Loren Cordain is leírta, a paleolit táplálkozás atyja.

Egyes orvosok szerint áteresztő bél szindróma nem is létezik. Legalábbis nem úgy, ahogy te beszélsz róla. Nem konkrét áteresztés történik, hiszen akkor hashártyagyulladást kapnánk. Inkább gyulladt bélfalat jelent.

abra.jpg

Tóth Csaba gyors ábrája arról, hogy a bél nem közvetlenül a hashártyával találkozik. A káros anyagok a vérbe kerülnek...

A hashártyagyulladás akkor következik be, ha kilyukad a bél. Itt nincs erről szó. A bélből a vérbe kerülnek olyan elemek, amik nem oda valók. Az áteresztő bél szindróma mérhető dolog. Talán már néhány hét múlva meg fogjuk honosítani itthon ezt a mérést. Ha rákeresünk az áteresztő bél szindrómára, mint tudományos jelenségre, azt találjuk, hogy egy rendkívül intenzíven fejlődő területről van szó. Amikor az áteresztés magas, elindulnak az autoimmun folyamatok. A gyulladásról pedig annyit, hogy ha gyulladt a bélfal, biztosan van áteresztés, de ha nem gyulladt, áteresztés akkor is lehet. Az immunrendszer nem úgy működik, hogy azon gondolkodik, hogy ez az anyag idegen, vagy saját, hanem azt dönti el, hogy az anyag veszélyes-e számára, vagy sem. Ha veszélyes lép valamit, akkor is, ha a saját sejtünkről van szó. De a béláteresztés egy dolog, az összes nyálkahártyánkon áteresztés képződhet. Ezek betegségekhez vezetnek. A vér-agy gát is megsérülhet. Ha lektineket eszünk, akkor a központi idegrendszer is gyulladásba kerülhet.

Mondjuk azt, hogy elfogadom, amit mondasz. Csak húst és zsírt eszem, és egészséges leszek. De erre meg azt mondom, hogy ezt nem akarom. Nem akarok így élni.

Ezt akceptálni szoktam. Van olyan, hogy felhív egy beteg, és azt mondja, én ezt nem csinálom. El akarok menni étterembe, gyümölcstálat akarok enni. Ezzel nincs baj, ez egy döntés. Az a nagyobb probléma, ha valaki kifogásokat keres. "Nem csinálom, mert a körzeti orvosom azt mondta, hogy a gyógyszereket mindenképpen be kell szednem." "Nem csinálom, mert ez egy hülyeség. Jó nekem a populáris paleo, ahol változatosabban táplálkozhatom. Ehetek süteményt, gyümölcsöt." "Nem csinálom, mert nem tudom beszerezni a megfelelő alapanyagokat." Én azt mondom, hogy aki meg akar gyógyulni, az meggyógyul. Tudunk segíteni.

cikkek.jpg

Tóth Csaba és Clemens Zsófia tudományos cikkeinek kézirata. És egy lista a előkészületben lévő anyagokról...

Egy rákos beteget is meg lehet gyógyítani?

Ezt is tudjuk bizonyítani. Látjuk, tapasztaljuk a betegeken. Van olyan emlő tumoros betegünk, aki két éve él kemoterápia, sugárkezelés nélkül. És szép lassan húzódik vissza a daganat. CT-vel, ultrahanggal igazolhatóan. Nincs még több száz ilyen betegünk, de azért már számottevő tapasztalatokkal rendelkezünk. De több száz olyan daganatos betegről tudunk, akik ilyen-olyan kiegészítéssel használják a paleo-ketogént. Például az operáció utáni rehabilitációnál. Van például három testvér, akiről beszámolhatok. Kettő vastagbél daganatos, a harmadik nyelvgyök daganattal harcol. A nyelvgyök daganatos hölgy ezt a módszert választotta, és teljesen jól van. A daganata nem növekszik. CT-vel követjük a változást. A két másik testvérnél történt operáció. Ők már több mint egy éve paleo-ketóznak, és szintén jól vannak. Nincs kemoterápia, nincs sugárkezelés. El is kell mondanom, hogy ha valaki viszont igénybe veszi a kemoterápiát, tönkremegy az immunrendszere, és a paleo-ketogén sem tud segíteni rajta. Ha valaki tisztán csinálja, jók lesznek az eredményei. Ez egy forró terület. Úgy gondolkodunk jelenleg, hogy ha a daganat eltávolítható, akkor műtét, és utána paleo-ketogén étrend. Egyébként azért nem született ebben a kérdésben még tudományos cikkünk, mert nagyon nehéz az áttörés.

Szerinted egy egészséges ember számára is ez az egészséges étrend?

Igen. Egy egészséges ember 20-25 százalékban ehet zöldséget, némi gyümölcsöt. De az igazán ideális a hús és zsírevés.

Mi a véleményed a nyers ételek fogyasztásáról?

A steak, a házikolbász gyakorlatilag nyers. És rendben van. De ez az a kategória, amiről nincs értelme beszélni. Nem első számú kérdés az ételek nyers elfogyasztása. Megsüthetek én egy májat, abban mindig marad annyi vitamin, amennyi nekem elég. De a nyersevés egészséges.

Újabb ellenérvekkel jövök. Bizonyos népeket különösen egészségesnek szoktak tartani, másokat kevésbé. Az olaszokat egészséges tartják, pedig kimondottan tésztaevő nép…

Ezek legendák. Nem igaz a statisztikák szerint. A WHO listákon az olaszok rossz helyen szerepelnek. A görögök is. A legendák makacsok, és nagyon kártékonyak. Ez ugyanolyan, mint a koleszterin hisztéria. Elterjesztették, hogy a koleszterin rossz. Egyébként a közeljövőben vissza fogják vonni ezt a tézist. Csak közben eltelt 50 év. És rengeteg ember meghalt.

Akkor most jöjjenek az erdélyiek. Akik fent éltek a hegyekben és rengeteg puliszkát ettek. Miközben sokáig éltek.

Igen, de nagyon aktív életet éltek. Hegyekben járkáltak, sokat dolgoztak a napi betevő falatért. Fát vágtak, komoly fizikai munkát végeztek. Nyugati táplálkozás esetén nagyon fontos a mozgás. Az aktív mozgás csökkenti a gyulladásos faktorokat. Paleo-ketogén táplálkozás mellett erre semmi szükség. Egyébként az erdélyi emberek sok húst is ettek. És nem rossz minőségű húst.

Te egy megosztó ember vagy. Ha rólad írok, a kommentekben kapsz hideget-meleget. Ennek biztosan oka van. Aktív híveid és ellenségeid vannak.

Komoly szakmai ellenlábasaim vannak. Például Szendi Gábor is az. A mi személyes ellentétünknek lett ilyen következménye. Az ő hívei pedig nem válogatnak az eszközökben. Ez engem különösebben nem foglalkoztat. De ez a hangulat a betegek kárára van. Valóban megosztó személyiség vagyok. Az emberek nem szeretik, ha a szemükbe mondják az igazságot.

Igen, érezhető a Szendivel való rossz viszonyod. De van egy betegkör is, aki téged nem kedvel.

De mennyi? Tízezerből húsz. Ezzel nincs bajom. Ezek azok a betegek, akik nem tudnak tenni az egészségük érdekében, és úgy nyugtatják meg magukat, hogy rám kenik a problémáikat.

Nem arról van szó, hogy a pszichológiai munkát nem tudod elvégezni?

Sokak szerint az erősségem. Ha valaki súlyos beteg, el kell neki mondanom, hogyan gyógyulhat meg. Én nem akarok nem megosztó személyiség lenni. Meg akarom a betegeimet gyógyítani.

Azt is hallottam, hogy betegeket lazán kezeled, egyszer megnézed, aztán ha gond van, nem hívod őket vissza…

Nálunk van egy kialakult rendje a gyógyításnak. Ennek nem része, hogy nekem feltétlenül vissza kell hívnom egy beteget. Neki kell engem elérnie. És ez megoldható. De nézzük meg a kialakult rendet. Bejön a beteg. Hozza magával az első labort. Megtörténik az első vizit. Három hét múlva új laborral jön. Ez alapján kontrolláljuk, mi történt. Aztán havonta újabb laborok, ha szükséges. A másik. Vannak tanácsadóink, akihez irányítjuk a betegeinket. Ők állítják be az étrendet, kontrollálják a beteget. Ha gyógyszerelhagyás történik, napi vagy heti visszajelzést kérek. Ha valaki hív, és nem tudom felvenni, azt igyekszem visszahívni. Előfordulhat, hogy ez nem sikerül, de ezek száma elenyésző. És itt van a betegklub, ami minden hónap első péntekjén kerül megrendezésre. Ez nagyon szoros kapcsolatot jelent a betegekkel. Mi kell még? Egyébként rengeteg rémhírt terjesztenek róla. Megszoktam.

Azért szembesítelek a legsúlyosabb vádakkal. Ezekkel szembe kell nézned! Többektől is hallottam, hogy veszélyezteted a betegeid életét!

Ez olyan, mint a Loch Ness-i szörny, vagy a Jeti. Keressük, de nem létezik. Egyeseknek érdeke, hogy mégis legyen. Ezt Szendi állítja, egy pszichológus. Olyan mintha a másodosztályú focicsapat, cserecsatára kiabálná, hogy az aranycsapat nem is tud focizni. Megfelelő ismeretek és élettani tudás birtokában illene csak tudományos igényű véleményt mondani.

Mindenáron te akarsz a paleolit szellemiségű orvosok vezetője lenni, de emberi hibáid miatt alkalmatlan vagy a vezetésre.

Nincs ilyen ambícióm, a tudomány érdekel és nem az orvostársadalomban betöltött szerepem. Mondjuk úgy, minden szakmában az a jó, ha az adott szakma csúcsán a legjobb szakemberek állnak. Ha ezt a meggyógyított betegek számában, tudományos eredményekben és publikálásban mérjük az evolúciós orvoslásban vagy a táplálkozástudományban, szűkebben a paleo-ketogén táplálkozásban, akkor a munkacsoportom nemzetközi rangja nem kérdés. Persze létezik alkalmi vakság. Rajtunk kívül nincsenek tudományos értelemben vett paleolit szemléletű orvosok Magyarországon, így nincs kit vezetni. Akik annak hívják magukat, gyakorlatilag természetgyógyászok. Vannak persze, akik használják a gyógyításban és mégsem természetgyógyászok. Azok viszont tőlünk tanulták, amit jelenleg tudnak. Szóval tetszik, nem tetszik, jelenleg Magyarországon szakmai kérdésekben a paleolit táplálkozás terén minden út rajtunk keresztül vezet. Aki jobb lesz nálunk, attól szívesen tanulunk. Bár csak ne nekünk kellene minden ajtót betörni és minden utat kitaposni, elvégezni a piszkos munkát. És takarítani Szendi után.

Azt egy orvostól hallottam, hogy azért nem tud a paleolit életmód elmélete az orvosi egyetemek közelébe kerülni, mert nem tudnak téged elfogadni, mint első számú képviselőjét.

Nem tudom ki ez az orvos, de ha így gondolja, akkor felületesen tájékozódott. Ha viszont az, aki elsőre beugrott, akkor Ő az, aki kicsit több mint egy éve hátba szúrta a csapatomat. Azokat, akik önzetlenül adtak át neki tudást, és karolták fel a tevékenységét. Nem én okozom a gondot. Sokkal inkább probléma a populáris paleó dörgölőzése az élelmiszeriparhoz, a kereskedelemhez és a természetgyógyászathoz. Valamint az a marketingtevékenység, és az élelmiszerek forgalmát növelő tudományos köntösbe bujtatott zagyvaság, ami a populáris paleó módszere Magyarországon.  

Ha ilyen nagy vihart kavarsz, valami biztosan nem stimmel…

Igen, de ami nem stimmel, az nem belőlem jön. Keltik a hangulatot ellenem. Egy biztos: sok a betegem, és kevés az elégedetlen. Nekem ez elég.

 

5 komment

Címkék: táplálkozás cukorbetegség egészség fogyókúra inzulin életmódváltás paleolit ketogén

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr967233437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.03. 10:21:26

Mióta volt dolgom orvossal, aki homeopátiás szart akart felírni... (azt perste nem turom, hogy komolyan gondolta vagy csak engem nézett hülyének), azóta rendesen megingitt az orvosokba vetett maradék hizalmam is :(
Ehhez képest ez a paleodili...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.03. 13:27:17

@pythonozok: teli a tököm a 4.4-es undoroiddal. A 4.1 még használható volt, a 4.3 hozott egy halom bugot, ez a 4.4-es szemét meg rendre máshol érzékeli az érintést, ezért gyakran más betűt ír be, mint amit akartam... és hála a blog.hu csodás mobilfelületének, a vízszintesen tartott készüléken sokszor kikerül a látható területről a gépelt szöveg.
Javítás:
perste=persze
turom=tudom
megingitt=megingott
hizalmam=bizalmam

GGazigazi 2015.03.03. 23:42:27

@pythonozok: :) Semmi gond. Nem volt benne sok hiba a körülményekhez képest.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.03. 23:56:42

@GGazigazi: ez még egész jó lett. Nemrég valakinek olyan e-mailt írtam, hogy joggal hihette az illető, hogy seggrészegen követtem el.
Pedig csak megszoktam, hogy tudok vakon gépelni, ezért nem nagyon olvasom vissza amit írok és hát a fenti eset vonatkozott arra is :D
Bocs az offért :)

Carrietta 2015.03.15. 00:10:17

Örömmel olvastam a cikket. Megerősítem az elégedett gyógyultakról írtakat: én is egy vagyok, és nagyon hálás.
süti beállítások módosítása