HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Ezek az indiaiak azt is tudják, ki vagy!

2014.09.24. 11:02 :: pankajafajalatt

Vata, Pitta, Kapha… Ahogy kérted, belemerülök az ajurvédába, ami egy izgalmas teszt kitöltésével folytatódik, hiszen meg kell határozni önmagunkat, már az elején.

A Vata Pitta Kapha nem egy amerikai egyetemi diáktársaság neve, hanem az egyes egyének ajurvédikus testtípusai. Van ugye az 5 őselem (éter, levegő, víz, tűz, föld) és azok különböző mértékben dominálnak az emberekben. Így lehet összerakni a helyes terápiát, életmódot, táplálkozást, mozgást is. Ezek a testtípusok meghatározzák az ember külső jellemvonásait, személyiség és viselkedésmintáit, illetve a szervezet belső működését. Van 10 alaptípus és azoknak temérdek változata.

kapha.jpg

Lássuk, mik is vagyunk valójában. A Vata az éter és a levegő elem, a Pitta a tűz, a Kapha a víz és a föld elem ötvözete.  A Vata emberek nem szeretik a hideget, szeretnek enni, általában magasak és vékonyak, hízásra nem hajlamosak. Féltékeny, labilis, gyönyörkereső emberek, beszédesek, fontos nekik a humor és a zene. 

A Pitta emberek közepesen magasak, és a testalkatuk is közepes. Hízásra is közepesen hajlamosak. Sok anyajegyük van. Gyors mozgásúak, nem szeretik a meleget, izzadnak. Bátor, kreatív, nagyon intelligens emberek, döntésképesek. Azért néha idegesek és hisztisek is.

A Kapha emberek alacsonyak, zömök testalkatúak (mint egy rendőrségi felhívás), hízásra erősen hajlamosak, Gábor. Mozgásuk lassú és megfontolt. Becsületes, egyenes, őszinte emberek. Befogadó, hűséges, ragaszkodó, nyugodt, lassú. 

Persze most csak általánosságokat mondtam. 
Viszont van egy király teszt, ha erre van 5 perced, a válaszaid alapján kiderül, melyik testtípusba tartozol. 

De szerintem már van némi elképzelésed. Nekem is van.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmódváltás ajurvéda

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr996726767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása