HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

A dokumentálás fontos dolog...

2014.08.26. 09:41 :: GGazigazi

Kedves Panna, a Szigetről csak annyit, hogy a gyerekeim nagyon boldogan, és nagyon koszosan érkeztek haza Óbudáról. Azóta mindketten kikezelték a köhögős betegségüket, és egyéb járulékos nyavalyáikat. Maradtak az élmények!                                                                       

Mivel megtaláltam a fényképezőgépet, amellyel a gyermek végigfotózta az erdélyi utat, jöjjön a képes anyag. Először is a mofetta az erdélyi urakkal. Mindketten azok közé tartoznak, akik bár munkásként élték le az életüket, sosem felejtkeztek el a művelődésről. Imádom az ilyen embereket! El tudod képzelni drága Panna, hogy valaha Magyarországon munkásdalárdák működtek? És nemcsak akkor, amikor már központilag hoztak létre ilyeneket… A két háború között is léteztek. És azért mentek oda az emberek, hogy együtt énekeljenek. Nekik fontos volt az ész folyamatos pallérozása.

moffeta.JPG

Mindkét „büdösgödörtársam” ilyen. Jó volt velük lenni. Köztük ül erdélyi vendéglátónk, Gábor. Hálás vagyok neki!

borvizlab.JPG

A Lázárfalvai Nyírfürdőben az a legcsodálatosabb, hogy közösségi munkával hozták létre. Mindenki díjmentesen használhatja. Itt például a lábvizes áztatót látod. Jó kis borvíz van benne. Elég hűvös, de nagy melegben kimondottan jólesik.

borvizesiszap.JPG

Itt pedig a kénes iszapgödör. A gyermekem ruhástul ugrott a közepébe, merthogy éppen hűvösebb nap volt, csak nem vetkőzik neki. Először a fejemhez kaptam, de aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen nincs is semmi baj. Mi szülők szeretünk hatalmas feneket keríteni egy kis semmiségnek. Mondjuk az azonnali ruhacserének…

Egy jó meleg napon én is kipróbáltam. Telekentem magam iszappal. Olyan volt, mintha valami olajos kencés pakolás. Fél órát kell ezt az iszapot magadon tartani. Addig is gyorsan telik az idő, mert a kenyőcsöt imádják a környékbeli böglyök. És a harc nemesít. Az iszap rád szárad, és olyan félóra röppen el azzal, hogy megpróbálod leapplikálni magadról.

virág.JPG

Itt pedig azt a tehenet látod, akinek a tejét ittuk. Ez egy esti pillanat, amikor a pásztor hazahajtja a csordát a legelőről. A tehenek pedig szépen elfordulnak a házuknál és mennek az istállóba, fejésre. Mindenki tudja, hol lakik. Jenő fiam - akinek az érdeklődése határtalan - megkérdezte a szomszéd nénitől: Hogy hívják a bocit? Mit tudom én, mondjuk Virág…

többitehén.JPG

 Borvizet inni egyébként remek foglalatosság. Ez egy szénsavat tartalmazó, kissé savanykás ízű forrásvíz. Van benne, vas, kalcium, magnézium, csupa olyan, ami után a testünk áhítozik. Nekem kétfélét is lehetőségem volt megkóstolni. A lázárfalvait és a csíksomlyóit. Mindkét forrás szabadon elérhető. Nincs lezárva, bárki ihat, vihet belőle, amennyi csak tetszik.

Nehéz dolgom volt. Beálltam a csíksomlyói forrás sorába az üvegemmel. Hárman álltak előttem. Három perc múlva már öten. Hiába, élelmes az erdélyi ember! Még szerencse, hogy az ember valahogy nem siet sehova.

Na, még holnap írok a medvékről, ezzel befejezem erdélyi beszámolómat, és visszatérek a fogyókúrás bejegyzéseimhez. Ezután a tej után rám is fér a slankulás. Minimum 5 százalékos zsírtartalom. Na jó, a szalonna is bejátszott. Meg a kolbász… A csorbalevest már meg sem említem…

Szólj hozzá!

Címkék: egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr206636437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása