HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Jön a Húsvét, hallali!

2014.04.18. 10:19 :: GGazigazi

Minden fogyni vágyó ember rémálma az ünnepi asztal. És ilyenkor mindig jönnek a kitalációk. Vegyük sorra ezeket:

1. kitaláció: a fogyókúrának jót tesz néha egy kis megszakítás. A szervezet hozzászokik a kevéskéhez, elkezd spórolni a kalóriákkal. És akkor jó a húsvéti sonka, meg a tojás. A sejtek azt hiszik, hogy vége a sokkolásnak, fellélegeznek, aztán hopp, jön a csalódás. A zsírsejtek mind a Dunába ugrálnak elkeseredésükben

2. kitaláció: A sonka jót tesz a fogyókúrának. Száraz hús.A tojás nem is kérdés. A torma pedig elégeti a zsírt. De a torkomat biztosan. Majd kevesebb kenyeret eszem. Mondjuk fehéret, mert az illik hozzá, és ha az ember össze nem illő dolgokat eszik, akkor nem fog fogyni

3. kitaláció: Mégse tehetem meg a családommal, hogy ott ülök az asztalnál és finnyázom az ételt. A családi asztal békessége pedig fontosabb, mint a fogyókúra

4. kitaláció: a sonka meg a tojás igazi paleolit ételek. A Szendi Gábortól még kitüntetést is kapok, ha jól bezabálok belőlük.

5. kitaláció: ezt a tortát most megeszem, és mindenkinek kuss legyen.

Azt hiszem ezekkel nem vettem el egyikünk kedvét sem a húsvéti zabálástól. Ezért inkább röviden elemzem a mai sonkákat és tojásokat. Kezdjük a nagyüzemi sonkával.

sonka.jpg

Először is gondolkozzunk el azon, hogyan kerülhet néhol egy kiló sonka 800 forint alatti összegbe? Ennyiért semmilyen disznóhúsféléből nem lehet egy kilót venni. Akkor mi lehet benne? Te atyaúristen! Arra már az arcizmom sem rándul meg, ha azt írják, hogy gyorspácolt a termék, amit a kosaramba teszek. Pedig ez azt jelenti, hogy tele van nyomva mindenféle adalékanyagokkal. Pácsóval készítették, ami felgyorsítja a folyamatokat, és be lehet dobni a műfüstöt is. Ez egyébként logikus. Ha nincs pácolva, minek füstölni. Egyértelmű.

Egy jó sonkát minimum egy évig kell érlelni. És itt azt a szót kell hangsúlyozni, hogy MINIMUM.

Jöjjön az eldöntendő kérdés: együnk egy kis darab egészséges, jó sonkát, vagy egy hatalmas darab kissé mérgezett maradékhúsokból összekötözött izét.

tojglik.jpg

Térjünk át a tojásra, és egy személyes történetemre. Azt tudod, hogy Budától 30 kilométerre lakom... A szomszédaim – egy idős házaspár – nemcsak növényeket termesztenek, állatokat is tartanak. A Györgyi néni azt szokta csinálni, hogy elmegy, amikor erre a „termelőüzem” időpontot ad, és vásárol letojt tyúkokat. Itt most nem csúnyán beszélek, ez a nevük!

Ezek már nem tojnak egy ideje, és lehet belőlük potom pénzért vásárolni. A többi meg megy a levesbe – szó szerint. Az én szomszédom ilyenkor mindig hoz 10-12 tyúkot. Elmondom, hogy milyenek az érkező állatok. Ülnek az ól előtt, ilyet ugyanis még soha nem láttak.  Tolluk alig-alig, járni nem tudnak. Sokat lehet röhögni rajtuk, ahogy próbálnak lábra állni, keresik az egyensúlyt.

Aztán idővel megtalálják. Megismerik a kapirgálás élményét. Kinyílik a szívük és újra tojni kezdenek. Na ilyenkor a Györgyi néni az első 4-5 tojást szívfájdalom nélkül kivágja a kukába. Hadd ürüljön ki az állatból a rengeteg adalékanyag.

Remélem most elősegítettem, hogy húsvétkor is tudj visszafogottan étkezni. Sok locsolót kívánok ezzel a jó kis nyuszis videóval!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr926050134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása