HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Hogyan kell enni?

2014.10.27. 14:58 :: pankajafajalatt

Felkeltetted érdeklődésem a Lavina című skandináv eposz iránt, gondolom, szó van benne a házasság és az emberi kapcsolatok kicsit problematikus voltáról. Bár most nem könyvajánlónak szántam ezt a bejegyzést, mégis meg kell jegyeznem, hogy elolvastam a mostanában erősen reklámozott Húszezer Éjszaka című D.Tóth Kriszta könyvet. Csak ajánlani tudom.

Egyrészt azért, mert pontosan a korosztályomat súlyosan érintő kapuzárási pánikként is felfogható témát boncolgatja, másrészt azért, mert szerintem egy kicsit jobban meg lehet érteni, min megy keresztül egy NŐ ilyenkor. Szóval, férfiaknak is útmutató.

Ma viszont visszakanyarodnék az ájurvédához, mert kicsit magára hagytam néhány napja. Mi másról szólhat a mai írás, mint az evésről…

Persze erről sem lehet csak általánosságokat mondani, hiszen sokat számít az illető alkata, kora, emésztése, életmódja és az, hogy mennyire billent ki az egyensúlyából. Ennek ellenére van néhány általános szabály, amin érdemes elgondolkodni, még akkor is, ha tele lesz NE! kezdetű mondatokkal.

Először is csak akkor szabad enni, ha tényleg éhes vagy. Pff.

Meg kell várni, amíg a gyomor már megemésztette az előző étkezés tartalmát, szóval nem lehet folyamatosan csipegetni.

Ha aggódsz, dühös vagy, esetleg felzaklatott, akkor sem szabad enni. Pedig D.Tóth Kriszta főhőse pont ezt teszi a könyvben, ahogy oly sok nőtársam. Boldogság okán zabál.

Kiderült az is, hogy nem szabad mondjuk lekváros csirkét enni. Úgy értem, össze nem illő dolgokkal ne terheljük a pocakot.

Se sokat, se keveset ne együnk. Pont eleget!

Egészséges ételeket szabad enni, ami minden érzékünknek megfelel. Szép a látványa, illatos, és talán jól is hangzik?

rantott hus.jpg

Ezt nem árulom el a gyerekeimnek, de nem szabad olyan ételeket enni, amiket nem szeretünk. Akkor marad a rántotthús).

NE együnk éretlen, túlérett gyümölcsöt, fél nyers, vagy túlfőzött, odaégett ételeket.

Sajnos nem ehetünk maradékot sem, és nem szabad sokszor újramelegített ételt sem fogyasztani, pedig a nagy kondér bablevest akár négy napig is bírom.

Az amerikaiak nagy kedvence, a jeges víz, egyenesen rémes. Ne szabad ilyet inni evés előtt, közben vagy utána sem. Inkább meleg italt igyunk vagy egy kis bort. :)

Olyan társaságban együnk, ami illik hozzánk (az angol királyi család?) vagy ha ez nem adatik meg, együnk csendben.

Ne zavarjuk az evést egyéb pótcselekvésekkel, mint a tévé nézés, rádió hallgatás, olvasgatás, sok duma, mert egy dolgunk van, hogy figyeljünk az evésre!

És végül, ha tele vagy, ne egyél többet. Akkor se, ha irtó finom és megőrülsz, hogy abba kell hagynod….

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás egészség fogyókúra életmódváltás ajurvéda

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr466837965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása