HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Vissza az ajurvédához!

2014.10.09. 14:44 :: pankajafajalatt

Utazásommal kicsit elkalandoztam a mostanában megszokott témámtól, ami az ajurvéda. Időnként persze fontos, hogy kilépjünk a megszokott életünkből, mert a helyváltozás és a sok új élmény nagyon jó hatással lehet ránk. Megújulunk picit, másképp látunk bizonyos dolgokat, feltöltődünk energiával. Meggyőződésem, hogy bármilyen olyan program, ami a kedvünkre való és akármilyen rövid, segít abban, hogy jobban érezzük magunkat és egyensúlyba kerüljünk. Nem szabad megvonni magunktól azt, amit szeretünk, vagy amire vágyunk, ez ugyanolyan fontos, mint a kötelesség és a napi rutin.

Milyen jó lenne, ha az étkezést is sikerülne beállítanunk egy szépen olajozott rutin keretei közé. Szerintem a paleo táplálkozásod is sikeres lenne, és ha végre összeraknám, mire is lenne szükségem a testtípusom alapján, és aszerint élnék és ennék és innék, nagy áttörést érnénk el.

reggeli.jpg

Az ajurvéda szerint ébredés után egy órával kellene reggeliznünk (nem hangzik nagyon reálisnak sajnos), és utána három óránként, egészen addig, míg lemegy a nap. Ez nyáron kicsit extra, mert akkor kilencig is lehet kajálni, de télen már ötkor be kell fejeznünk a zabálást.

Most egyelőre csak ősz van, vagy vénasszonyok nyara, vagy ki tudja, de ilyenkor mindenkinek olyat kéne ennie, ami a Vata típusú embernek (azaz nekem) pont jó. Ilyenek a lédús, meleg ételek, a testmozgás, amitől felmelegszünk és persze a finom, meleg fürdők.

Abban is hiszek, hogy a szervezetünk sokszor okosan jelez, mert pontosan tudja, mi lenne nekünk a jó. Ilyenkor nem érdemes szembemenni vele, hallgatni kell a belső hangunkra és megtenni, amire kér. Utána sokkal jobban érezzük magunkat. Olyan triviális dolgokra gondolok, mint: ha fáradt vagy, pihenj, ha szomjas vagy, igyál, ha lazulásra vágysz, sétálj, nyújtózz vagy feküdj bele a kádba.

De legfőképp, hagyd már abba a számítógép bámulását!

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás egészség lélek fogyókúra életmódváltás ajurvéda

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr926774935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása