HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

A cukorról, sőt a fruktózról...

2014.07.02. 17:03 :: pankajafajalatt

Akkor eszerint lehet, hogy jó a xilit, de inkább nem. Nem csoda, hogy össze vagyok zavarodva. 

Most mi a jó és mi a rossz? Melyik ártalmas, melyik nem? Valószínűleg egy helyes út van: egyszerűen nem kell zabálni, kerülni kell a készételeket meg  a zacskós cuccokat és az édes üdítőket.

Ezt egészen magas fokon művelte egy amerikai család. Hosszas kínlódás után úgy döntöttek, kipróbálják, milyen az, ha egy egész évig nem esznek cukrot. EGY ÁRVA KOCKACUKROT SEM. Az Anya meg is írta egy szép égszínkék könyvben a tapasztalatokat.

cukorkonyv.jpg

Eve Schaub elárulta, hogy a kísérlet teljesen kiszámíthatatlanul felforgatta az életüket, és utólag visszatekintve, megérte, mert remekül érezte magát. Természetesen nem ment könnyen az átállás. Viszont meglepő egészségügyi eredményeket produkált az egész család. Sokkal kevesebbet voltak betegek, az emésztésük sokat javult és nem mozgott az energia szintjük fel-alá.

cukornelkul.jpg

 

A könyv megjelenése után rengeteg kritikát kaptak. Schaub erre csak annyit felelt: „a könyvvel csak az a célom, hogy elkezdjük beszélgetni a cukorról”. 

2010-ben kezdtek el érdeklődni a cukor iránt, amikor megnézték Dr. Robert Lustig videóját, aki azt állítja, hogy a fruktóz méreg. 

 

A videó meggyőzte arról, hogy mindenben van cukor, elhízást és betegséget okoz, és alig néhányan vannak ezzel tisztában. Ezt az érvelést szó nélkül elfogadta. Valójában az győzte meg arról, hogy változnia kell, amikor megtudta, hogy a szervezet nem képes megkülönböztetni a ketchup-ben található magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot a nagymami gondosan megsütött melaszos sütijétől. Ez azt jelentette, hogy teljesen ki kellett iktatniuk a cukrot az életükből. „Nagyon nehéz volt a döntés. A cukor számomra a szeretet megtestesítője” – írja a könyvben. Aztán hirtelen ez az érzés egészen más irányt kezdett venni: „Lehet, hogy mindannyian a cukor rabjai vagyunk, és nem látjuk a cukor és romló egészségünk között a kapcsolódási pontot?”

A család nem volt túlsúlyos, és annak ellenére hogy mindennap ettek cukrot, betegek sem voltak. Az egy éves kísérlet ideje alatt havonta egyszer mindenki választhatott egy cukros édességet. Ezt be is tartották.

A Schaub család számára a cukormentesség a következőkre vonatkozott:

  •          fehér vagy barna cukor
  •          nádcukor
  •          porcukor
  •          magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup
  •          melasz
  •          juharszirup
  •          méz
  •          agave
  •          mesterséges édesítők
  •          gyümölcs levek

A család felfedezte, hogy fehér cukor helyett banánnal is lehet édesíteni, és sok receptben a barnacukrot ki tudták váltani apróra vágott datolyával. Az interneten rátaláltak a dextróz nevű kukorica-alapú cukorra, melyet egy fruktóz-mentesen élő család is fogyaszthat.

A könyvben azokról a társasági pillanatokról is szó esik, amikor egy családi összejövetel vagy közösségi adománygyűjtés során szinte számkivetettként tekintettek rájuk, amiért nemet mondtak a sütikre és cukorkákra. Számkivetettek voltak, de egészségesebbek. Az egy év alatt a korábbi 20 napi hiányzást 5 napra sikerült lecsökkenteni az iskolában, és egészségesebb volt az egész család ez alatt az idő alatt mint az előző három évben. Az energia szintjük sokkal magasabb és állandóbb volt, és a székletürítésük is rendszeresebbé vált.

Az egy éves kísérlet végén a család ismét visszatért a cukor fogyasztásához, de jóval kevesebbet fogyasztottak belőle, mint korábban. Sokkal érzékenyebbé váltak az édes ízek iránt, és kevésbé kívánták a cukros ételeket-italokat. Kizárólag különleges alkalmakkor fogyasztanak cukrot. „Ez a cukor valódi szerepe: kevés kell belőle és csak különleges alkalmakkor. A cukor egyszerűen mindenhol ott van, nem is tudjuk, hogy mennyit eszünk belőle nap mint nap.” 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr756468247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.