HTML

Páros Kintorna

Ez egy egészségblog. Mi ketten - Balázsy Panna és Gellért Gábor - eldöntöttük, hogy rendbe rakjuk magunkat testileg-lelkileg. És megmutatjuk, hogy ez kortól és állapottól függetlenül lehetséges.

 

mozgás   étkezés   helyreállítás   hagyományos   alter   más

Nehogy már én is egy dogmatikus orvos legyek!

2015.01.26. 16:51 :: GGazigazi

Már nem is tudom hol hallottam a viccet… Az orvos dinasztia legifjabb tagja odamegy a tapasztalt nagypapához. Papa! Nem kérdés, hogy orvosnak tanulok. De merre szakosodjak? Te szívsebész vagy, apa nőgyógyász, nem akarom, hogy hozzátok mérjenek… Az öreg elgondolkodik… Hát… legyél bőrgyógyász fiam! Az egy remek szakma. Nagyon nehéz bebizonyítani, hogy a te hibád miatt halt meg valaki. Viszont nem is gyógyítasz meg senkit, az tuti! Mindig lesz munkád! A vicc igazságába egy percig sem nyugodott bele dr. Kassai Ildikó. A rendelőjében beszélgettünk.

kassai.jpg

Mini önéletrajzot kaphatok?

Pécsett végeztem el az orvosi egyetemet, majd bőrgyógyász szakvizsgát szereztem. Székesfehérváron kezdtem el a pályát. Majd családi okok miatt Budapestre kerültem, ahol 7 évig gyermek bőrgyógyászattal foglalkoztam a fehérvári úti szakrendelőben. Ott döbbentem rá, hogy nem jó, ami az orvoslásban zajlik. Tényleg nem gyógyítottam meg senkit.

Megviselt, ahogy a gyerekkori atópiás megbetegedéseket kezeli a magyar egészségügy. Tulajdonképpen ez egy gyerekkori ekcéma. Azért atópiás, mert az ekcémák a gyerekkorban közös szálról fakadnak a légúti allergiás betegségekkel. Ebből fejlődik ki aztán az asztma és a krupp is. Első tünete a bőrszárazság, bőrviszketés, illetve a típusos ekcémás foltok megjelenése.

Bár erről keveset beszélünk, de ez most már népbetegség. A populáció 30 százaléka 1-6 éves kor között érintett. Iszonyatosan magas szám! És kisebb mértékben, amit csak egyszerű bőrszárazságnak ítélnek, további húsz százalék. Velük nem is foglalkozik senki.

A protokoll szerint nem kutatjuk az okát. Nincs laborvizsgálat. Nem allergiás megbetegedés, ezt közöljük a beteggel. Kap egy bázis zsírozót és egy szteroid tartalmú kenőcsöt. Ha nincs szerencséje, ezen a krémen felnőtt koráig rajta marad. A súlyosak mindenképpen, mert ha abbahagyják 2-3 nap múlva újra jönnek a tünetek.

Csoda nem történt az utóbbi 10 évben. Bejöttek az immunmodulánsok, de ezek hatékonysága elmarad a szteroidokétól. Ezek nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők, hanem immunválasz módosítók. Később felmerültek ezekkel kapcsolatban biztonságossági problémák… történetesen, hogy UV sugárzás mellett lehet, hogy gyakoribbá válnak bizonyos bőrtumorok. Sok cáfolat megjelent, hogy nagyon biztonságosak, ezek álhírek stb. De az emberek azért nem kedvelik az ilyen híreket.

Az egyik beteg azt mondja, hogy nem kér szteroidot, a másik most már azt mondja, hogy ő nem akar immunmodulánsokat. Egyik ezért rossz, a másik meg azért. Én meg csak ülök középen, hogy jó, de akkor menjünk haza, minek ülök itt? Nem tudok lassan mit adni a betegeknek.

Lehet, hogy az okokat kéne kutatni. 30 vagy 50 évvel ezelőtt ezek a betegségek szinte nem léteztek.  Tehát az okokat is a modern korban kell megtalálni. Az allergiával rengeteget foglalkoznak a kutatók. Csalánkiütés, gégeödéma… tudja, amikor a mentő viszi el a beteget. IgE típusú immunglobulin által kiváltott súlyos reakciók. Ezt értem. Azt nem értem, hogy ha valakinek hámlik a bőre, viszket, lekaparja húsig, akkor mi van? Azt válaszolják, hogy az IgE teszt negatív, semmi komoly. És… akkor mi van? Ez nem allergia, fel kéne lassan fogni… Akkor jön a duma. Ez egy polifaktoriális megbetegedés, a genetikai kód, keratinizáció, környezeti ártalmak, oltások, antibiotikumok, stb. A betegnek káoszt költöztetünk a fejébe. De nem küldjük vizsgálatokra. Helyette bázis zsírozó, szteroid.

Másrészt nekem is voltak problémáim. Nem súlyosak, de voltak. Tudja az a legrosszabb, ha valakinek nincsenek markáns problémái. Kicsit viszket, hullik a haja, egy kis ez, egy kis az. Ilyenkor kéne változtatni. De ez ekkor még reménytelennek tűnik. „Hogyan tudnék a kenyérről, tejről lemondani?” Ja, ha nem megy, akkor térjünk erre vissza erre később.

Nekem a súlygyarapodás indult el. Megállíthatatlanul, kellemetlenül. Koleszterinszint emelkedés. Fáradtabban ébredtem, mint amikor lefeküdtem. Megérkezett a reflux. Én lefeküdtem, a sav meg jött fel. Elmentem gasztroenterológushoz. Jött a javaslat. Erős savlekötő. (Nem lehet elhagyni. Hamarosan hetes koleszterinszint. Erre persze kombinált lipidcsökkentő szerek.) Gondoltam, hogy ezt kihagyom. Úgy döntöttem, lefogyok. Elkezdtem egy low carb diétát. Kiszállítós helyről napi diétás dobozok. Mozgást is beiktattam. 20 kilót adtam le három hónap alatt. Minden bajom elmúlt. Csak már nem csúsztak le ezek az ételek a torkomon. Na, mondtam magamnak, remek lesz, visszahízom az egészet.

Ekkor akadt a kezembe Szendi Gábor könyve. Szkeptikusan fogadtam. „Megint egy új káposztaleves diéta.” De azért beleolvastam. És a mondatok mélyen megérintettek. Végigolvastam. Sőt, az irodalmi hivatkozásokat is visszakerestem, hiszen orvos vagyok. És stimmeltek. Csak ültem… „a fene egye meg, egy dogmatikus orvos vagyok a sok közül?” Hogy fogadhattam el ilyen egyszerűen, amit mondtak nekem? Ettem a teljes kiőrlésű kenyereket, mert azt írták, hogy az jó. Nem voltam jobban, jött a sav felfelé, de mondogattam, hogy ez jó. Miért nem érdekeltek a saját tapasztalataim? Reggel ettem a müzlit, annyira utáltam, hogy nem tudom elmondani. Miért fogadtam el az ajánlást, ha egyértelműen kiderült, hogy nem jön be? Miért nem kérdőjeleztem meg?

Akkor paleolit. Nekifogtam. A kenyérrel, hüvelyesekkel nem volt gond. Tejet se fogyasztottam, de még natúr joghurtok egy ideig lecsúsztak. Szép lassan álltam át.

Közben rengeteg irodalmat elolvastam, saját magamon kikísérleteztem ki, hogy mi a jó. Minden életmód lényege, hogy tartható legyen. A betegnek életvitelszerűen használható modellt kell a kezébe adni.

És ez a paleolit táplálkozás?

Ez nem a paleo. Ez egy evolúciós szemlélettel kibővített mediterrán diéta. Én úgy látom, hogy paleolit elmélet megalkotói is hasonlóképpen gondolkodnak manapság. Például az egyik paleo magazinban egy Sinka Judit nevű gasztroblogger azt írja, hogy nem kell a saját táplálkozásunkat paleósítani. Nagyon igaza van! Nem szabad úgy gondolkodni, hogy „na, akkor most mit teszek a maglisztes kenyérre”? Hanem azon kell töprengeni, hogy mit tud az ember kenyér nélkül megenni. Egymás után jönnek új betegeim százas lenmag intoleranciával. Reggelire szendvics magtejjel, aztán egy paleo pizza ebédre. Utána egy paleo sütemény. Ez a zsákutca maga!

De ez nem azt jelenti, hogy utálom a magliszteket. Nagyon jó, hogy van alternatíva. Hogy tudunk sütni. Én is sütök egy évben három piskótát maglisztből, de ennyi! Ezek nagyon magas tápértéket képviselnek, simán meg lehet hízni tőlük. Nagyon magas a fitát tartalmuk, kicsapják a hasznos nyomelemeket, a magnéziumot, kálciumot. És akkor pótolhatom. Ez nem jó!

És Ön mit szed?

5000 nemzetközi egység D-vitamint. A középút híve vagyok. Semmi 10 ezer. És Omega hármat.

Gyereknek?

2 éves korig 1000 nemzetközi egység D-vitamint, 2-6 között kétezret, felette hármat. Ha valakinek D-vitamin hasznosulási problémái vagyok, akkor ötöt.

K2?

Én még nem építettem be a repertoárba. Nem használom. Azon még gondolkodnom kell, hogy hosszú távon milyen hatással bír.

Tehát mediterrán diéta evolúciós szemlélettel…

Igen. Egyénre kell finomítani a diétát. Intolerancia tesztre küldöm a betegeket. Ez egy 220 komponensű teszt. Részletezve vannak például a tehéntejnél a főbb fehérje frakciói: alfa laktoglobulin, béta laktalbumin és a kazein. És van benne egy részletes gabonasor: kukoricával, rizzsel, alternatív gabonákkal, és a búzánál bontásban a gliadin, és a transzglutamináz. Meg tudjuk mondani, hogy a páciensnek mi okozza a problémáját.

kajak_enni.jpg

Ez a teszt, ami előttem van alátámasztja a paleolit gondolatot…

És ez mindig ilyen. Mindig ez jön ki. Egyébként a hölgy, akinek a tesztjét a kezében fogja, nagyon diszkrét bőrtünetekkel jelentkezett. Kis faggyútúltengés. Egyébként minden baj eléri, fáradékony, alvászavara van. Erre mit mondanak az orvosai? Stresszes életet él… stb. stb. És persze tényleg, de a bajai nemcsak attól vannak.

Némelyik magféleségre kemény adatai jönnek…

Persze. Egy fiatal hölgybetegem olyan adatokkal jött, hogy százas értékekkel hozta a paradiót és a tigrisdiót. Ki eszik ilyet marokszámra? Megkérdeztem: sokáig élt külföldön? Nem… nem érti… Aztán kiderült, hogy fiatalabb korában magboltban dolgozott. És ilyenkor az immunrendszer figyel. Néhány szem paradió egy diákcsemegéből, és a reakció újra él.

Van olyan mag, amire komoly érték van, van olyan, amelyre semmi…

Mert olyat mostanában nem evett. Ennyi.  De azért azt lehet tudni, hogy ha valakinek a babbal és a borsóval gondja van, akkor tuti, hogy a lencsével is lehet. Meg a szójával. Csak mostanában nem került a tányérjába.

A burgonya? Ennél a tesztnél nem jelzett be…

A burgonya nem mindenkinél jelez be. És akinél semmi panaszt nem okoz, attól nem veszem el. Persze a burgonyacsipszekről akkor is letiltom, de hogy köretben legyen néhanapján, azt engedem.

A tesztet mindenkinek javasolja?

Igen, de nem kötelező elvégeztetni. Nem olcsó mulatság. 50 ezer forint körül van az ára. A kis teszt – ezt gyerekeknél szoktam kérni – 21 ezer környéke. 46 komponensű, és ujjbegyből levett vérből történik. Nem számszerűsít, de azt meg tudom mondani, hogy közepesen, vagy erősen érzékeny az anyagokra.

A legnagyobb probléma, hogy az a beteg, aki pocsék tesztet produkál, az is megvan arról győződve, hogy nagyon egészségesen él. Ha három csoffadt fagyasztott zöldborsó belekerült az ételébe, akkor már azt gondolja, hogy zöldségdúsan étkezik.

Példa: egy betegtől megkérdezem, hogy milyen étrend szerint él? Vegyes táplálkozás, persze... mindent eszik. Rákérdezek a húsra? Egy héten kétszer eszik csirkemell filét. Mit tehetnék ehhez hozzá? Ez nem vegyes étrend.

Nem fogyaszt vörös húst. Hol áll a fehér hús, vörös hús vitában?

Mindent kell enni. Ez nem lehet kérdés. Most volt egy nagyon érdekes betegem. Harmincéves két gyermekes nőbeteg. 15 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála cöliákiás gluténérzékenységet boholyatrófiával. Nagyon súlyos érzékenység. És nincs vicc. Kicsapongás esetén egy hétig véres, nyákos széklet, hasi görcs, láz. Olyan szintű a probléma, hogy ugyanazzal a késsel amivel eszik, nem szelheti a gyereke kenyerét. Mivel a hölgy jómódú volt megtehette, hogy néha drága finomságokat készíttetett magának. Egy Buda környéki helyen például meg lehetett rendelni, hogy egy kis tepsiben kisütötték a gluténmentes tésztából készített meggyes pitét. Nagyon finomat! Vett magának pitét, meg muffint, túrós batyut, ilyeneket. De otthon is sütött gluténmentes lisztből kenyeret. A lisztkeverékek durván fele kukoricaliszt.

Persze senki sem nézte meg, hogy ő érzékeny-e a kukoricára. Ennek a nőnek minden áldott nap rettenetes migrénje volt. A két pici gyerek mellett elsötétített fürdőszobában fetrengett. Látászavarral, ahogy illik. Minden fejfájás ambulancián megfordult. Csontkovácsnál törték-zúzták a nyaki csigolyáit. Neurológia CT, MR. Fejre rakott elektródák, ráolvasás stb. Semmi nem használt.

A kukoricát a gluténérzékenyeknek alternatívaként ajánlják, mert nem búzaglutént tartalmaz. Miközben ennek a nőnek 130-as értéke volt kukoricára.  Azonnal kivont minden anyagot az étkezéséből, ami kukoricát, vagy kukoricakeményítőt, esetleg maltodextrint tartalmazott. Harmadik napra eltűnt a migrénje. Ekkor a nő elhagyta a csirkét is, és vegán étrendre tért át. Onnantól hálni járt belé a lélek, átlátszóra fogyott. Egy fél évre rá visszavette a csirkehúst. A migrén vissza is jött. Mert az állatot kukoricával táplálták.

De a teszt nem mutatta,hogy a csirkehúsra érzékeny?

Nem hát. Arra nem is volt. Csak a kukoricára. De az benne volt a húsban. Más állat húsát kellett volna ennie.

Ön mindenkinek javasolja a paleolit étrendet?

Aki nem elkötelezett ebben az irányban, azt nem térítem. Szendi Gábor mondta, hogy ez nem egy dogma, nem vallástérítők vagyunk. Soha senkit nem beszélek rá semmire. Személyre szabom a betegem étkezését. Az intoleranciájának megfelelő módon. Egy extrém pattanásos gyerektől elveszem a tejet, a tejtermékeket korlátozom, de nem vonom meg teljesen tőle.

Akkor Ön nem is paleo orvos?

Nem is tudom, hogy az micsoda. De nagyon sok paleózó betegem van. Mert tudják, hogy megértem őket, és nem hülyézem le csak azért, amit csinálnak. Hiszen én magam is ezt gyakorlom.

Vannak új tünetcsoportok? Paleós problémák…

Volt olyan betegem, akinek rozáceás tünetei voltak. (Arcon értágulatok, bőrpír. Súlyos esetben mérges, gennyes pattanások lepik el az arcot.) Nagyon magas kukoricaérzékenységet találtunk. Az enyhített paleóban gluténmentes termékeket fogyasztott. Tésztát, abonettet stb.

De volt olyan is, aki tejet, gabonát nem fogyasztott, de azt gondolta, hogy a Nescafé 3 az 1-ben elcsúszik. És nem csúszott el. Volt olyan betegem, aki szigorú paleolit diétát folytatott. De a szája és az álla körül pattanásos tünetek jelentek meg. Neki egyértelműen a magok tolták el az étrendjét. Őrült magas kesudió értékkel. Kesutejszínt csinált, meg mit tudom én, hogy még miket. Tehát újra el kell mondanom: nem kell az étrendünket megtartani. Nem jó, ha csak anyagokat cserélünk. Rossz út! Nekem is van mindenféle maglisztem itthon. Mindegyik elegendő két évig. Ritkán használom őket.

Édesítés?

Egy kiskanál méz nálam nem az ördögtől való. Annyit használok. És erithritet is sütéshez. Háromnegyed rész erithrithez keverek egynegyed rész steviát. Így spórolok, mert az erithrit ára nagyon borsos.

Fruktóz?

Sokkal ártalmasabb, mint a szacharóz. Vigyázni kell a gyümölcsfogyasztással! És sokan azt gondolják, hogy ha a gyümölccsel hágják át a paleós szabályokat. az belefér. Dehogy fér bele! Nagy baj lesz belőle! Egy osztrák betegem bejött, aki bement valami hipermarketbe, és megvett némi hálós mandarint. Aztán megeszegetett három hálónyit. Az 3 kiló! És csodálkozott az értékein.

És az istenért, ne facsarjunk! Sokan hisznek a facsart gyümölcslevekben. De nem kéne. Így a legkönnyebb megenni egy kiló gyümölcsöt!

A ketogén diétáról mi a véleménye?

Elfogadom, és az orvoslásban is van helye. Rákos megbetegedéseknél, epilepsziánál stb. De nem gondolnám, hogy ezen rajta kéne felejteni a betegeket. Fél évnél hosszabb időre senkinek nem javasolnám. Tudom, hogy vannak olyan kultúrák, ahol ez élethosszig működik. De ha valaki harminc évig nem így él, és aztán átáll, annál nem gondolom, hogy ez tartósan jó… Nem tudom. Nem vagyok ebben biztos, de van egy rossz érzésem ezzel kapcsolatban. És nem lehet betartani. Nem megy! Ebben viszont biztos vagyok! És akkor a beteg belebukik az egészbe.

Persze ismertem olyan beteget, aki fél évig ketogén diétát tartott. És jól tolerálta. De amiért nekifogott, azon nem segített. Bőrbetegség miatt kezdett bele, véresre vakarta a fejbőrét. Először simán paleózott, aztán egy orvos ketogént javasolt neki. Mondjuk ő mindenkinek ketogént javasol. És persze nem javult semmit, mert bőrbetegsége volt. Egy infektív ágens okozta. Nem anyagcsere problémája volt. És nem is kell mindent az anyagcserére visszavezetni. Ha így teszünk, úgy fogjuk érezni, hogy ez a fajta diéta hatástalan. Nem az, kiváló, emberhez méltó étkezési mód, de nem szer minden bajra, ezt sose felejtsük el!

6 komment

Címkék: táplálkozás egészség fogyókúra életmódváltás paleolit ketogén

A bejegyzés trackback címe:

https://paroskintorna.blog.hu/api/trackback/id/tr767111603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munyi cica 2015.01.28. 00:13:07

Kedves doktornő!

Nagyon tetszik ez a beszélgetés.
" evolúciós szemlélettel kibővített mediterrán diéta"

ez mit jelent pontosan? A gabona minden formája kizárva? Csak mert a mediterrán diétában teljes kiőrlésű gabonák is vannak. Vagy van, akinek engedélyez valamennyi gluténmentes gabonát (hajdina, zab, rizs) esetleg? Ha igen, melyik a legelfogadhatóbb?
Valahol az írások között nincs bővebben a glutén káros hatásairól szó?
Köszönöm szépen!

GGazigazi 2015.01.28. 06:20:37

@Munyi cica: Szia! Elküldöm a doktornőnek a kérdést. Kis türelmedet.

ecch 2015.02.12. 13:51:04

Ilyenkor akinek van sütnivalója már elgondolkodik, hogy a rengeteg népélelmezési "újítás" ami felhalmozódott a civilizáció hízása következtében, valójában mennyi fejtörést okoz most. Olyan tényezőkre és többszörös összefüggésekre kell figyelni, hogy ez már hátránnyá vált, nem pedig előnnyé. Ezen mondjuk meglepődni nem is kell, hisz sok dolgot csinált úgy az emberiség, hogy később döbbent rá, "hopp ezt elszabtam.." Elég csak a kedvencre gondolni, ami nem táplálkozás, a kőolajipar és hozományai. Valójában megoldott bizonyos dolgokat, széleskörű idézőjelesen olcsó, gyors közlekedés stb. stb. A szívás része csak később jött.

Dóra Korcyl 2015.02.25. 12:53:26

Kedves Doktornő, Szerkesztő!

Szeretnék találkozni Önnel, hogyan és hol lehetséges ez?

Köszönöm

Dudi Erzsi 2015.05.09. 13:34:02

kedves doktornő igaz nekem egész más jellegü problémám van mint bőrgyógyászati nekem colitisz betegségem van ezzel kapcsolatban diétázom ugyan orvostól nem kaptam diétázási tanácsot de én elkezdtem diétázni azóta szüntek a panaszaim mint hasmenés de kérdezem a kedves doktornőt hogy meddig kell a diéta most tünetmentes vagyok de félek hogy a nagy diétázázba elfogyok
válaszát előre is köszönöm dudi erzsi
süti beállítások módosítása